Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

12 trükk, hogy a legtöbbet hozd ki a nyaralásodból a bolgár tengerparton

(Aktualizálva: 2023. június)

2021. augusztus 29. - stevie balkanski

running-girl.jpg

Az alábbiakban 12 tippet osztunk meg, hogy a nyaralásod a bolgár tengerparton még szuperebb legyen. A témákat a bulgáriás Facebook-csoportok leggyakrabban ismételt kérdéseiből állítottuk össze.

1) Internet

tengerpart-001.jpg

Bulgária EU tagország, így a roaming alapvetően ingyenes magyar SIM-kártyával. A mobilinternet viszont gyorsan el tud ám fogyni, ha a strandon is a telefonunkat nyomogatnánk. A bolgár mobilszolgáltatók ismerik a külföldi turisták igényeit, és minden szolgáltató kínál alapvetően internet-forgalomra alkalmas feltöltős kártyákat. A Yettel, az A1 és a Vivacom kártyáit a tengeren ráadásul mindenhol lehet kapni, de tényleg mindenhol: az újságosoknál, a sarki kisboltban, de jó eséllyel még a kedvenc koktélbárodban is. Mi évek óta az A1 (a legnagyobb szolgáltató) kártyáit használjuk, 15 leváért (2.800 forintért) adnak 15 GB internetet, 25 leváért (4.700 ft) 30-at, 40 leváért (7.400 ft) meg 50-et. A kártyák tipikusan 30 napig működnek, és mindenféle regisztráció nélkül, azonnal használhatóak. A roaming viszont sajnos nem fog menni, a megmaradt egyenleget nem fogjuk tudni Magyarországon elhasználni.

 

2) Tengeri herkentyűk az asztalon

tengerpart-003.JPG

A horvát, a görög vagy az olasz, spanyol tengerpartok egyik vonzereje a sokféle frissen fogott tengeri hal az éttermekben, a piacokon. Bulgáriában kisebb a választék: a Fekete-tenger a bolgár partok mentén nyáron egyszerűen túl meleg a halaknak, a halászok csak párféle halat fognak. Természetesen vannak hal éttermek mindenfelé, de jó ha tudjuk, hogy a tintahal, a kagyló, a cápa („akula”), a polipok nem frissek, hanem mélyhűtve érkeznek több száz vagy több ezer kilométerről.

A bolgár tengerpart halai a lavrak (tengeri sügér), a szkumrija, a szafrid és a palamud (mindhárman makrélafélék), a cipúra (tengeri keszeg), a kalkan (rombuszhal). Bocs, ha nem jók a fordítások, a Brehm állathatározó nem volt a kedvenc olvasmányom, a Google Translate-re hagyatkoztam. Ezek többnyire szerepelnek is az étlapokon, legalábbis a tengeri ételekre specializált éttermekben. Tipikusan súlyra árulják őket, elég finomak és nem drágák. Aki a balatoni hekkhez szokott, annak furcsa lesz, hogy a legtöbb említett bolgár hal max feleakkora méretű.

Külön bekezdést ér a caca, azaz magyarul a sprotni, a bolgár tengerpart leginkább helyi, filléres hal specialitása: az apróhalat paprikás lisztbe forgatják, és egy-az-egyben kisütik. Hát igen, a fejét sem vágják le. Viszont annyira átsül az egész, hogy el lehet ropogtatni, mint a csipszet. Tessék mellé sört rendelni.

 

3) Borravaló

tengerpart-014.jpg

Bulgáriában a borravaló nem elvárás. Ha van, jó, ha nincs, akkor nincs. A Magyarországon szokásos 10 százaléktól még konkrétan zavarba is jönnek egy nagyobb családi ebéd után.

Pékségben, kisboltban tényleg senki nem ad borravalót, még személyes kiszolgálás esetén sem. Éttermekben, bárokban, sörözőkben tipikus a felfelé kerekítés (9.60-ra 10 leva), de még a menő helyeken sem szokás pár levánál többet hagyni, bármennyi is legyen a számla.

Ha kártyával fizetünk, a személyzet általában nem kapja meg a plusz pénzt: a borravalót nyomjuk a pincér markába készpénzben.

 

4) Gyógyszertár-maffia

tengerpart-004.jpg

Bulgária alapvetően olcsó ország, a tengerparton is csak mosolygunk az árakon, de vannak kivételek: a gyógyszerek rohadt drágák tudnak lenni. Naposparton, Aranyhomokon és a többi, főleg a külföldiek által látogatott üdülőhelyen nincs verseny a patikák között, valamiféle kartell szabja az árakat, és így mindegyik elképesztően drágán árulja a gyógyszereket.

Az éjszakai ügyeletes patikát sem könnyű megtalálni: 2021. augusztusában a Google Maps nagyjából használhatatlan volt, a bezárt patikák ablakában pedig nincs info a legközelebbi ügyeletes patikáról. Mi végül az egyik éjjel-nappali bolt eladójától kaptunk megoldókulcsot.

A leghelyesebb, ha az alap gyógyszerekből hozunk hazulról. A másik fontos dolog, hogy legyen utazási biztosításunk. Ha ügyesek vagyunk, ezeket az egészségügyi kiadásokat simán megtéríti a biztosító, miután hazaértünk. (A bankkártyákhoz mellékelt biztosítások nem feltétlenül elég sokoldalúak, járjunk utána, mi jár, és adott esetben mégiscsak kössünk külön utasbiztosítást.)

 

5) Taxi-maffia

tengerpart-013.jpg

Ahogy a gyógyszerészek kartellt alkotnak, valószínűleg a taxisok is. Az átlag tengerparti taxi a szófiai árak három-négyszereséért fuvaroz, a 800-1,000 forintnyi km-ár a budapestinek is a bő duplája. Az egyetlen pozitívum, hogy a fuvardíjak a taxik bal hátsó ajtajának üvegére is fel vannak matricázva, tehát legalább előre fel lehet készülni a pénzügyi katasztrófára.

Hosszabb utak esetén a taxisok nem fognak meglepődni, ha alkudni próbálsz. Más kérdés, mennyire beszélnek a taxisok idegen nyelveket. A számneveket azért szokták tudni angolul.

Sajnos nem ritkák az egyéb, hagyományos taxis-átverések sem, pl. a "városnézés" (nem a legrövidebb út A-ból B-be, hogy így többet fizessen az utas), vagy a számláló pörgetése.

 

6) Olcsó alkoholnak híg a leve

tengerpart-006.jpg

Ahogy sétálunk az üdülőhelyeken, mindenféle vendéglátóhely hirdeti magát a „Big Beer – 2 lv” szlogennel. Az egyes napszakokra vonatkozó kedvezmények rendben lehetnek, de ahol egész nap 370 forintért lehet sörözni, az biztosan csalódás lesz.

Elmondom, milyen a kétlevás sör: langyoskás, szinte teljesen szénsavmentes és meglehetősen íztelen. Jobb esetben. Rossz esetben kellemetlen mellékízű. A bolgár sörökről egyébként itt írtunk.

A vendéglátóiparban nincsenek csodák, a legalacsonyabb árakon csak vizezett, gyenge minőségű italt lehet kapni.

Vannak persze kivételek. Például Naposparton mi rátaláltunk egy koktélbárra, ahol egészen elképesztően alacsony koktélárak vannak, és mégsem nagy az átverés. Az alap koktél mennyisége korrekt, két és fél deci, az ára pedig 3.5 lv (650 ft), de vannak shotok 1 leváért is (180 ft). Mi remekül éreztük magunkat, jópofa volt a kiszolgálás, remek a hangulat, holott ezek a koktélok csak nyomokban tartalmaztak alkoholt - a trükk az volt, hogy a koktéllapon feltüntették, milyen alkohol van a koktélban, csak azt nem, hogy mennyi. Mivel a koktélok amúgy finomak voltak, leginkább az tűnt fel, hogy az ötödik koktél után sem voltunk becsiccsentve. Más "rendes" koktélbárokhoz képest olcsó volt tehát, bár ahhoz képest meg drága, ha a boltban veszünk mindenféle gyümölcsleveket és összeöntögetjük őket, miközben kívülről nézünk egy vodkás üveget.  

 

7) Diszkont élelmiszer áruházak

tengerpart-007.JPG

Röviden: Aldi nincs (csak egy helyi névbitorló, az Aldo), Tesco és Auchan nincs, Lidl van, Penny Market van. Van egy régi ismerős is, a Magyarországról már kivonult Billa, akik viszont erősek Bulgáriában. Illetve van egy helyi csillag: a Janet (ejtsd Zsanet) Napospart szélén, a főúton, közel Neszebárhoz.

A Lidl és a Penny Market nagyjából a magyarországi választékukat tolják, néha még magyar termékekkel is találkozni, főleg a felvágottas pultban és a mirelit ételek között. Ők viszonylag távolabb vannak a nyaraló övezetektől. Ha autóval vagyunk, nem gond. Buszozni, taxizni már nem feltétlenül éri meg. A busz kényelmetlen, a taxi drága.

Az Aldo beleolvad a partközeli „szupermarketek” választékába és árába, tényleg nincs sok köze az Aldihoz, annak áraihoz, és főleg remek ár/érték arányú termékeihez.

A Janet viszont megér egy bekezdést, elsősorban az agyzsibbasztó választék miatt. Én Belgiumban töltöttem utóbbi két és fél évemet: a kedvenc belga apátsági söröm, amit Budapesten szinte lehetetlen beszerezni, simán ott van a hűtőpultban a brüsszeli, sarki boltos áron. Mustárból, szirenéből, felvágottakból, mosóporból, pálinkás pohárból, wc-deszkából, bolgár borokból zavarbaejtő a választék. Az árak nem magasabbak az otthoni tescós, auchanos áraknál. 

 

8) Ingyen napernyő? Igyál!

tengerpart-008.jpg

A bolgár strandok alapvetően ingyenesek, de akkor hoznod kell a saját ernyődet, a saját gyékényedet. Nincs is ezekkel baj, de a tengerpart finom homokos. Az ernyődet stabilan rögzíteni csak alapos talajfúrási ismeretekkel lehet, a gyékényed pedig előbb-utóbb alámerül a finom homokban. A bérelhető ernyők, és a homokon is megállni képes „sezlongok” vonzereje a második naptól felértékelődik.

A normál ár a strandtól és az időszaktól függően 5-9 leva per eszköz. Azaz egy ernyőt és két napozóágyat nagyjából 15-27 leva között tudunk kibérelni naponta.

Kivéve, ha fogyasztunk valamelyik beach bárban. Ezek a tengerpartra kitelepült egységek a benti áraknál alig drágábban mérik a koktélokat, a sört, az üdítőket – ha fogyasztunk, ingyen használhatjuk az ő napágyaikat, ernyőiket. Érdemes utána számolni, de ha különben is fogyasztanánk a parton, simán ingyen lehet a strandolás maga.

 

9) Hasmars

tengerpart-010.jpg

Hát igen, sok beszámoló kezdődik úgy, hogy a családot elkapta a hasmenés, az első napokat otthon, a wc elérhető közelségében kellett tölteni.

Fontos tudni, hogy ez nem a higiéniai előírások be nem tartása miatt van így. Ha kb 1000 kilométerre eltávolodunk a saját, megszokott lakókörnyezetünktől, a baktériumflóra megváltozik. Az újpalotai, dombóvári, kiskunhalasi bacikat ismeri a szerveztünk, de onnan 1000 kilométerre más baktériumokkal találkozunk. Ezek önmagukban tök ugyanúgy veszélytelenek, mint a hazaiak, de a szervezetünknek meg kell tanulnia felismerni őket. A hasmenés ennek a tanulási folyamatnak a jele.

Legyenek nálunk a szokásos hasmenés gyógyszerek, széntabletta és a többi. Többnyire amilyen gyorsan megjelennek a tünetek, annyira gyorsan el is tűnnek.

 

10) Egy nem támogatott tengeri hobbi: búvárkodás

tengerpart-011.jpg

Nyilván a Fekete-tenger is tenger, de nem olyan, mint az Adria vagy az Égei-tenger. Jellemzője a finom homokos strand, ami szuper, ha napozni akarunk, de a mindenhol jelenlévő természetes homok bizony a tenger vizét is átláthatatlanná, zavarossá teszi. Miközben az Adriában vannak elsüllyedt hajók, látványos tengeri élővilág, amit könnyű búvárszerelésben is tanulmányozni lehet, ilyen a bolgár tengerpart közelében nincs kevés van.

Ha merülnénk, csak zavaros vizet látunk – nincs sok értelme.  Az eltökélteknek szerveznek hajótúrákat: a parttól több kilométerre eltávolodva javul a helyzet, még egy elsüllyedt szovjet tengeralattjáró is megközelíthető, de itt tényleg elsősorban a haladó szintű búvárokra számítanak (22-27 méter merülési mélység).

 

11) Egy másik nem támogatott tengeri hobbi: horgászat

tengerpart-015.jpg

A horgászat szintén felejtős: nem véletlenül nincsenek horgászboltok a tenger mellett. A halacskák nem szeretik a parthoz közeli sekély szakaszok meleg vizét, meg a strandolók naptejét.

Kicsit távolabb a fő turista lelőhelyektől már előfordulnak horgászatra alkalmas vizek, Burgasztól délre, Csernomorec bazársorán például találtunk horgász biszbaszokat áruló bazárt – ott érdemes is lehet próbálkozni. Amúgy a helyzet az, ami a búvárkodással: ki kell menni csónakkal, kísérővel a nyílt tengerre, és ott van esélyünk.

 

12) Mente

tengerpart-012.jpg

Itt most nem a hagyományos magyar díszöltözet ruhadarabjára kell gondolni. A bolgár „mente” szó a hamisított márkás termékeket jelenti. Aki végigsétál Napospart vagy Aranyhomok butiksorán, az ezer helyet talál, ahol a legmenőbb nyugati márkák ruházati termékeit találja meg viccesen alacsony áron.

Hogy ezek mennyire eredetiek, és mennyire hamisítottak, azt gyakran nehéz megmondani. A szemre is jó minőségűnek tűnő darabok részletei alapján azt lehet gondolni, hogy nem teljesen hamisak.

Tény, hogy sok világmárka Bulgáriában (vagy a szomszédos Törökországban) gyártatja a termékeit. Ezek pedig néha leesnek a kamionról, és valahogy megtalálják az utat a piacokra is, áfás számla nélkül, összekacsintva.

Én magam boldog tulajdonosa vagyok például egy grafitszürke "Tommy Hilfiger" pólónak, amit uszkve 15 éve vettem egy bolgár piacon, és a rengeteg mosás ellenére a mai napig vállalható állapotban van. (Igaz, akkoriban egy kicsit bő volt derékban, most meg tán egy kicsit szűk, de az nem a póló hibája.)

 

Ha tetszett az írás, és nem akarsz lemaradni hasonlókról, lájkold és kövesd a Facebook oldalunkat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr3916673976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2021.08.31. 07:31:07

Olvasmányos, érdekes, informatív poszt, felüdülés ilyet olvasni!

gmihaly621 2021.08.31. 09:09:48

Köszi az infót az aktuális állapotról. Bizonyos szempontból állja a versenyt az Adriával, csak, hát, messzebb van és nem lehet oda utazni csobbanásra.

Magyar Gábor6817 2021.08.31. 09:47:15

17-ben voltunk Bulgáriában, Este indultunk (július) ,hogy ne a dögmelegben kelljen menni. Határ utáni első szerb falu, rendőr trafizik (a külfödiekre vadászik a köcsög) ha 49,9km/h-val mész már megbüntet, persze zsebre. 40 eurótól indult az alku, 20 E lett a vége...ja, a hazaúton ugyanígy...Fszszpó gcik...
Neszebar-tól 3,5 km-re Ravda-ban voltunk. Én korábban rengeteg bulgáriai "élménybeszámolót" hallottam a "megvesszük az egész tengerpartot kilóra" témakörben és nagyon kíváncsi voltam, hogy tényleg ez az igazság...???
Nem...! akár pizzát vettél akár kv-t az automatából vagy labdát a kutyának... semmivel sem volt olcsóbb mint itthon. A kotyogó kv főzőnk eltört, lementem venni 1 újat...az se volt olcsóbb mint itthon. A benzin árát több kúton néztem, persze átszámoltam....gyakorlatilag fillérre annyi volt mint itthon. Nekem nem volt különösebben extra élmény Bulgária, ha odamész inkább ne a nyári 3 hónapban menj mert rohadás meleg van és akkor tele van minden idegbeteg hülyegyerekkel- akik mindent de tényleg mindent megtesznek azért, hogy szarul érezd magad. És hát oda vissza 2500 km, + autópályadíjak. Visszafelé Bulg-szerb határon 3 óra várakozás...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.31. 11:58:45

"Ha kártyával fizetünk, a személyzet általában nem kapja meg a plusz pénzt"

Én még nem is láttam soha BG-ban kártázásnál borravaló opciót.

oldalas 2021.08.31. 15:53:25

A 9-es ponthoz egy adalék, állítólag a nyilvános WC-ben nincs papír, hanem az ottani WC-s nénik adják a papiruszt, ami gyakran csak egy "négyzetet" tesz ki, volt erről egy kérdés gyakorin:

oldalas 2021.08.31. 15:56:00

egeszseg__egyeb-kerdesek__11297327-nyilvanos-wc-nel-nem-adott-a-veces-neni-elegendo-papirt-kiakadtam-mit-gondolto

írjátok elé, h gyakorikerdesekponthuperjel faxéért nem lehet linkelni

dmwd 2021.08.31. 20:39:39

A cégtől két kolléga próbálkozott, de mindkettőt kirabolták a családi nyaraláson (külön-külön).
Azóta no-go zóna az ország az ismerősi körben.
süti beállítások módosítása