Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

Az ország, aminek a turizmusát kicsinálta a vírus

2020. augusztus 27. - stevie balkanski

bul006.jpgBár lehetett olvasni a tengerparti nyaralóhelyek gyengélkedéséről, július közepén a szófiai buszpályaudvaron ez puszta siránkozásnak tűnt. A naposparti buszra utolsónak szálltam fel. A busz teljesen tele volt, csak a hátsó sor középső ülése maradt szabadon. Remek utazásnak nézett ki, hét óra a buszon, maszkban, miközben mindkét oldalon ülnek mellettem, és még csak az ablakon sem látok ki…. A busz azonban több megállóhelyen is megállt a Napospartig. Pazardzsikban már ablak melletti ülésem volt: leszállt az utasok negyede. Plovdivban a maradék utasok fele. Sztara Zagorában szinte majdnem mindenki: összesen talán öten maradtunk a buszban, mire a tengerparthoz értünk.

Tapasztalt bolgár nyaralóként azt mondhatom: a helyzet drámai. A legnagyobb csúcs időszakban, július közepe és augusztus közepe között jártam Bulgáriában, Elenitétől Naposparton keresztül Neszebárig, és amit láttam, elkeserítő volt.

A turizmus a bolgár GDP 10-14 százalékát adja, és bár elég menő a síturizmus is, illetve sokan érkeznek a történelmi emlékeket is meglátogatni (elsősorban a kolostorokat és a trák kincsek lelőhelyeit), a bevétel túlnyomó része a tengerparton keletkezik, szigorúan a nyári hónapokban. Bár a Balaton például télen is vonzó mondjuk a konferencia-turizmus számára, a Fekete-tenger partján a nyári kánikulában kellemesen hűsítő szél a mínuszokban kifejezetten metsző és kellemetlen. A két nagyváros, Burgasz és Várna kivételével a többi település elnéptelenedik, téli álomba szenderül.

bul022.jpg

Ezen a nyáron a bolgár tengerpart turizmusa csak árnyéka önmagának. Ahogy lekászálódtam a szinte üres buszról a naposparti turistaparadicsomban, kiderült, hogy a hatalmas szállodák legalább harmada ki sem nyitott, amik pedig mégis, azok is legfeljebb fél házon üzemeltek a csúcsidényben – legalábbis a teraszokra kirakott száradó törülközők alapján. Hasonló volt a helyzet a boltokkal, a műanyag, gyerekhipnotizáló csecsebecséket, felfújható strandizéket, olcsó divatcikkeket, bizsukat áruló pavilonok fele lehúzta a rolót, és a központtól, a Kuban hoteltől távolodva az éttermek, büfék, bárok egyre nagyobb hányada is így tett. A naposparti magyar buliszcéna, az Arany ászok sört és unikumot is áruló, Dolly Rollra, Kozmixra és Bestiákra táncoltató naposparti Üvegtigris Beach Barnak hűlt helye.  

Kirándultunk Neszebárba: az óvárosban jobb a helyzet, de hát Neszebár az egyetlen igazi turista látványosság a közelben, az óvárost megnézni messzebbről is idegyűlnek a turisták. Bár itt is találtunk egy-egy elhagyatott üzlethelyiséget vagy vendéglátóhelyet akár a belvárosban is, inkább csak azt lehetett észrevenni, hogy a máskor hömpölygő tömeg most kezelhető nagyságú, például kora este is lehetett fotózni a csodás középkori templomokat, nem takarták ki azokat a turisták.

bul020.jpg

Ezzel ellentétben Elenite üdülőhely szinte teljesen kihalt. A Naposparttól mindössze 10 kilométerre északra fekvő nyaralóhely kísértetvárosnak tűnt. Néhány szálloda úgy-ahogy működött, de a butiksoron egyetlen bolt sem volt nyitva, és a még nyitva tartó, máskor nyüzsgő éttermekben is volt, hogy mi voltunk az egyedüli vendégek.

Igaz, Elenite esetében más is lehet a háttérben: a szállásadónk megsúgta, hogy a település legnagyobb befektetője még a télen összeütközésbe került az adóhatósággal, és a cellából nehéz lett volna megszervezni a birodalmának a nyitását, a vírustól függetlenül is. (A messze földön híres Levant halétterem VIP-parkolójában takaróponyva alatt dekkoló luxusautók számából ítélve tényleg komoly lehetett az adóhiány.)

bul004.jpg

Ami feltűnő: a külföldi turisták hiánya. Augusztus elején, azaz a főszezon csúcsán volt olyan nap, amikor a burgaszi repülőtér mindössze 10 járatot fogadott. Ha ezek tele is voltak, az maximum 2,000 főt jelent, miközben a bolgár tengerpart 380 kilométer hosszú, és az elmúlt időben évente 9 millió körüli külföldi turista érkezett ide. Valóban alig hallani külföldi szót, a korábban nagy számban érkező nyugat-európai bulituristák szinte teljesen elmaradtak. Oroszországból, Ukrajnából, Romániából mintha lenne mutatóban egy-egy család, de ők korábban rengeteg nyaraló apartmant vásároltak itt. Magyarokkal gyakorlatilag nem találkoztunk. (A bolgár utakra specializálódott Robinson Tours már májusban csődöt jelentett.)

A helyzet pozitívuma, hogy sehol nincs zsúfoltság, a tengerparton kényelmesen lehet a vízhez közeli napozóhelyet találni, a legjobb éttermekben sincs szükség asztalfoglalásra. Az eleve alacsony árak talán tovább csökkentek, az internetes szállás oldalakon idén nyáron konkrétan fillérekért lehetett válogatni a minőségi szállások között is, miközben egy finom vacsora ára egy tengerparti, panorámás étteremben a balatoni, pláne horvátországi árak töredéke csak.

Az alábbi galériában mutatok még szomorú képeket a tengerpartról. Ezek mind az idei főszezonban készültek a Naposparton, Neszebárban és Elenitében, mindenhol kifejezetten a központban. Az igazsághoz tartozik, hogy azért nem minden volt ennyire kihalt és világvége utáni, a szállodák, vendéglátóhelyek, butikok nagy része azért működött, és emberekkel is lehetett találkozni.

 

Ha tetszett az írás, és nem akarsz lemaradni hasonlókról, lájkold és kövesd a Facebook oldalunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr2016178274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KékFény6 2020.08.27. 20:34:09

Azért érdekes, hogy a bolgárok sem mennek a saját tengerpartjukra? Nálunk a balatoni városokban, de még a falvakban sem lehetett mozdulni a rengeteg magyar vendég miatt.

Hajtányos 2020.08.27. 21:23:32

Mi még akkor fizettünk be görögországi utazásra, amikor alig volt hír a vírusról. Később sem mondtuk le az utat, mondván inkább átfoglaljuk jövőre. De végül mégis kimentünk Zakhynthosra és nem bántuk meg. Az amúgy túlzsúfolt buliszigeten július végén csupán annyi turista volt, mint a szezon első hetében! Még este is csak lézengtek az emberek a főutcán. Nekem ez így sokkal jobban tetszett, mint békeidőben a túlzsúfoltság és az azzal járó kellemetlenségek.
Több ismerősöm viszont itthon nyaralt, de szó szerint elmenekültek a Balaton partról, mert olyan mértékű volt a zsúfoltság, mint egy plázában Karácsony előtt.

efi 2020.08.27. 21:29:58

Nem mindegy hányan vannak, a turisták miatt utazol? Látszik, egyesek - sokan - azért utaznak, mert más is utazik. Egyébként meg pont ugyanúgy süt a Nap, mint máshol (sőt, mint otthon!), pont ugyanúgy lehet venni kaját meg minden kis bisz-baszt, mint máshol, és még 7 órát sem kéne buszozni. Fel nem foghatom, hogy egyeseknek abban mi a program, hogy egész álló napon kint aszalódnak valamelyik tengerparton, miután egy csomót utaztak, és ezért még fizetnek is.

Buchhalter 2020.08.27. 22:16:53

@efi: setét fidesz bugris vagy,ecsém,de sebaj,Tömköd csak Orbánék zsebét.Baszki ,voltam Keszthelyen 3 napot és kiakadtam az árakon.Prágában is voltunk 3 napot kábé a feléből.Szomorú,hogy Prága belvárosa szebb,tisztább, mint Budapest és még a pincérek is tisztességesebbek,mint balatoni magyar társaik.

stevie balkanski 2020.08.27. 22:24:14

@Tesztelo.hu: Budapest-Balatonföldvár 120 km, Szófia-Napospart 400 km... Egy személyre egy oda-vissza buszjegy kb 60 EUR, az utazási idő majdnem 7 óra.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2020.08.27. 23:24:26

Azért az a derékig érő gaz szerintem nem most nőtt ki a térkőből...

hopp11 2020.08.28. 01:00:51

@Tesztelo.hu:
Jogos a felvetésed, szerintem az ok többrétű.
- Eleve van különbség a népesség számában, Mo. 9,8 millió lakost számlál, ebből egyes számítások szerint 100-200 ezer, mások szerint 300-400 ezer él külföldön. De jellemzően a nyugaton élő magyarok is nyáron hazalátogatnak, ilyenkor összekötik a családlátogatást az itteni nyaralással. Tehát közel 10 millió potenciális magyar nyaraló van. Ezzel szemben Bulgária népessége 6.7-6,9 millió fő, de ebből min. 1-2 millió nyugaton él. Hogy nyáron mennyien jönnek haza, nem tudom, de a magyaroknak Ausztriából, Németországból 2-3 vagy 5-8 órás autózás mindössze, míg a bolgároknak min. 1-2 napos utazás lenne hazajönni, ha nem repülővel jönnek. Tehát kb 5 millió bolgár potenciális hazai nyaralóval lehet számolni. Ez alapján már eleve van egy kétszeres különbség.
- Aztán hallottuk itt, hogy évente 9 miliió külföldi turista jön a bolgár tengerpartra ( nyilván nyáron). Ezt a kb 5 millió bolgár nem tudja pótolni, főleg, hogy sokkal szegényebbek a külföldieknél. Itt olvashattuk, hogy 380 km hosszú az érintett bolgár temgerpart, ez kb egy Nyíregyháza-Győr távolság. Ennyi helyet megtölteni hazai tutistával valószínűleg lehetetlen, nem véletlen férnek el egyébként 9 millióan a külföldiek is.
Nálunk a Balatonnál nem is férne el ennyi ember, szerintem nyaranta max 1, esetleg 2 millió külföldi lehet a Balatonnál.
- és hát itt van az anyagi helyzet kérdése. Bármennyire is hajtogatják az ellenzéki médiumokban, ellenzéki politikai körökben, hogy Mo.-on mindenki koldusszegény és munkanélküli, láthatjuk, hogy rengeteg pénze van a magyaroknak nyaralni, üdülni. És nem csak a Balatonnál, az ország összes üdülőhelyén ez van. Most láttam, hogy pl. Miskolctapolcán az összes szálloda, panzió dugig van vendéggel. Mindez augusztus utolsó napjaiban. Az autók rendszáma alapján vannak külföldiek is, de a többség magyar.
A bolgárok sokkal kevesebből élnek.

Buchhalter 2020.08.28. 06:44:40

@hopp11: egy kicsit te is túltolod a Fidesz agitropot,de sebaj! Különben a magyarok egy része a szép kártyája miatt is nyaralt belföldön.Külföldön biztos nem tudják elkölteni.Különben Orbán szlogenje ,hogy kevesebb Adria több Balaton árnyaltan jött be.Becslések alapján 100 ezer magyar Horvátországot választotta. A másik : a balatoni árak és szolgáltatások túlárazottak voltak sok helyen ill. a szolgáltatás se volt a csúcs( saját tapasztalat és volt összehasonlítási alapom.Prága). Az ellenzéknek pedig abban igaza van ,hogy egyre nyílik a társadalmi olló ,aminek hosszabb távon negatív következményei lesznek. Azt ugye sejted,hogy sok kinti magyar például a 3 hónapos munkanélküli segély miatt se mer hazajönni.Ha kint elveszti a bejelentett munkáját a legtöbb eus országban 1 évig kap segélyt és még egy sor támogatást. Na ez itthon kimerül 3 hónapban és az is csak a minimálbér 70 % lehet. Hivatalosan 190 000 honfitársad kiesett a 3 hónapos keretből és se teremtett munkalehetőség (amit beígért nagy bőszen Orbán papa) se pénz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.28. 07:06:34

Alapvetően jó hír, hogy a Fekete-tengeri kizsákmányolók kaptak a pofájukba egy kis pofont. A gond: a pofon túl kicsi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.28. 07:10:04

@Tesztelo.hu:

A tengerparti bolgár idegenforgalomnak nagyon rossz híre van a bolgárok között. A kép kb. az, hogy indokolatlan árak, alacsony minőség, az alkalmazottak rendszeres átverése. Az egyetlen pozzitívum a szép természeti körmyezet, de ezt igyekeznek tönkrtenni a turizmuskulákok.

Az átlag bolgár csak 1-2 napra szokott lemenni oda, s igyekszik a lehető legkevesebb szolgáltatást igénybe venni.

De pl. Szófiából - ahol az ország harmada lakik - eleve közelebb van a görög tengerpart.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.28. 07:11:29

@Hajtányos:

Az átlag bolgár úgy megy Görögországba, hogy elindul és kész, minden előzetes tervezés nélkül. Sokszor 1-2 napra.

Ez most nehéz lett a koronovírás miatti lassú határátkelés miatt.

dmwd 2020.08.28. 08:08:36

Valószínűleg az sem tett jót, hogy a közbiztonság sem volt a csúcson. Nem egy ismerősömet rabolták ki a nyílt utcán.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2020.08.28. 09:22:54

Megértem a posztoló elkeseredettségét, tényleg rossz látni, ahogy iparágak állnak a földbe. De ebben a helyzetben sokkal nagyobb problémának látom azokat a gyökereket, akik nem képesek kihagyni egy évet és mindenképp ki kellett menniük valahova, hogy aztán újraindítsák az egész vírusos rohadást.

Katana750 2020.08.28. 09:25:01

Az idei évre terveztem az 1976-os Szozopoli nyár megidézését. Év elején kezdtük el nézegetni a lehetőségeket és akkor még úgy gondoltuk Kínában marad a covid. Végül is Korfu mellett döntöttünk és úgy tűnik jól, mert problémamentesen lezajlott a nyaralásunk, Bulgáriát pedig elég hamar sárgába tette a kormányzat. Orbán Viktor kérésének eleget téve a Jón-tengert választottuk, de nem az Adria, hanem a Fekete-tenger helyett:-) A Balaton nem opció nálunk és nem politikai okokból. Jövőre újra körbenézek a bolgár lehetőségek tárházában!

Buchhalter 2020.08.28. 09:51:18

@Before: szerintem a logikátlan gyökér te vagy.Vírus mindig is volt és lám nem halt ki az emberi faj! A corona, te kis butuska jól fel lett tupírozva. Nem fogja neked elárulni a felső elit,hogy miért is jó ez nekik. Az már majd gond lesz,hogy túltolták és a több tízmillió munkanélküli hamarosan gondot fog okozni.

Katana750 2020.08.28. 10:28:04

@Before: Nem érzem én sem magam(és családomat) egy felelőtlen gyökérnek amiért elmentünk nyaralni. Főleg azért mert civilben igen sokat utazom(kamionozok) és felmerült bennem a kérdés, hogy ha minden probléma nélkül gurulgathatok sárga, piros jelzésű országokban csak mert a gazdaság(ok) motorja a szállítás akkor miért ne utazzam el a családdal(egy zöld jelölésű országba) a megérdemelt pihenőre? Ha zárlat akkor legyen teljes és omoljon össze a világgazdaság de egészség az legyen! Ugye ez elég szarul hangzik? Akkor meg kuss legyen!

Reding Roli 2020.08.28. 10:37:46

A járvány átalakíthatja az európai utazási szokásokat ès előtèrbe helyezheti a központi, közèp- európai üdülőhelyeket, amelyek tömegközlekedès használata nèlkül , saját autóval is elèrhetők. Az osztrák- nèmet alpesi tavak , a Balaton ès Isztriai - fèlsziget a nyertese lehet a folyamatnak, a bulgár- tengerpart ès Törökország, a perifèria lehetnek majd a nagy vesztesek...
A Balaton jövőre még a jelenleginèl is drágább lehet majd, a balkáni üdülőhelyek pedig olcsóbbak...Az is lènyeges , hogy egy adott ország hogy tudja kezelni a járványt , ès mennyire tudja magát covid- mentesnek eladni, mert oda szívesebben utaznak majd a turisták...

efi 2020.08.28. 11:36:14

@Buchhalter:
Gyűlölöm a fideszt, csak szólok.
Amit írtam, az nem elsősorban Bulgáriára vonatkozik, hanem magukra a turistákra. Mi a bánatért nem bírjátok ki, hogy az 50-ből 1 évig elüljetek a seggeteken?

ZX 2020.08.28. 11:57:39

@efi: Szerinted egy tök üres tengerparton nagyobb esély elkapni valami szart vagy a zsúfolt Balatonnál?

Buchhalter 2020.08.28. 12:07:11

@efi: ezt a corona hisztit hagyjuk.Mindig lesz valami vírus,akkor zárkózunk be mindig?? Kicsit gondolkodj már józan paraszti ésszel! Ne aggódj,ha elszabadul a népharag ,akkor majd rögtön tálalnak majd valami megoldást a nem létező vírus gondra.

zotyabacsi 2020.08.28. 13:04:07

@Buchhalter nekünk képzeld lett volna pénzünk a SZÉP kártya mellett is külföldre menni, csak képesek voltunk felelősen gondolkozni, és most az egyszer itthon maradni. És nagyon jó minőségű helyeket lehet már találni Magyarországon is, pedig én is jártam már Prágában sőt vagy 50 országban legalább a világon. Ha mindenki a seggén tudott volna maradni, most nem aggódnánk akinek iskolás korú gyereke van, hogy mi a szar lesz megint az oktatással napi 100+ esetszám mellett.
@ZX talán azért mert nem mindenki tök üres tengerparta ment, és talán mert találkozott Európa olyan országainak állampolgáraival, akik sokkal fertőzöttebbek voltak nálunk, és most már mi is azok leszünk.

ZX 2020.08.28. 13:11:16

@zotyabacsi: A vírus már itt van rég. Egyébként mindenhova Kínából hurcolták be. Te elhiszed, hogy a környező országokban annyival jobb a helyzet csak mi vagyunk a csodaország? Nekem mindegy, csak akkor a kormány fizesse 1 évig a turizmusból élők bérét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.28. 13:30:31

@zotyabacsi:

Atya Isten, te fasiszta vagy! Csak fasiszták járnak a Balatonra.

munkanélküli informatikus 2020.08.28. 16:53:45

Sok évvel ezelőtt többször is nyaraltan Neszebárban, de a szállásdíjak elszállása óta túl drágának tartom Bulgáriát a közbiztonsághoz képest. Idén nyár elején elkezdtem újra figyelni az árakat, arra gondoltam, hogy a vírusjárvány megtizedeli az idegenforgalmat, ezért lezuhanak a szállások árai. Már augusztus vége van és a jelek szerint Bulgáriában tömve vannak a szállások, hiszen egyetlen fillér árcsökkenést sem látok egyetlen neszebári szálláshelyen sem. Márpedig ennyi pénzért inkább Horvátországba megyek még egyszer.

kárárámaispj 2020.08.28. 17:08:45

@munkanélküli informatikus:
Hát, gondolom az ellátás ugyanannyiba kerül, a szoba takarítása is, az egyéb személyzet is, szóval mégis hogyan és miből csökkentse az árakat? Ha odamész akkor termelje a mínuszt?

efi 2020.08.28. 19:34:56

@ZX:
És szerinted a tengerparton - és oda utazva - könnyebb elkapni vagy otthon a szobában/udvaron maradva.
Na látod.

gigabursch 2020.08.28. 21:18:42

Kedves Stevie!

Úgy látom vastagon kell egy nagy adag hsz-t a nickjeikkel együtt szanálnod.

Az íráshoz visszatérve:
Le dêlebbre Kiten felé is ugyanilyen kihalt volt minden?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.29. 08:01:41

@munkanélküli informatikus:

Valójában inkább nőttek az árak, hiszen a befektetők kétségbeesetten igyekznek a kevés turistából a lehető legtöbb pénzt kisajtolni.

stevie balkanski 2020.08.29. 12:10:59

@gigabursch: hát, egy pár hozzászólást kigyomláltam. A déli szakaszokon nem jártunk, azt passzolom. Nincs kizárva, hogy ott jobb lehetett a helyzet, mert oda alapvetően eddig is bolgárok jártak.

stevie balkanski 2020.08.29. 12:14:29

@MAXVAL bircaman közíró: én nem vettem észre semmit az árakon. Inkább csökkentek, mint nőttek. Nagyjából szófiai áron lehetett kajálni. 50-60-70 levából mindig meg tudtunk kajálni négyen, inkluzíve egy üveg bor és rakijkák. Egyszer mentünk 100 lv fölé, de akkor ketten is polipot ettünk, az meg nem tud olcsó lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.29. 12:40:47

@stevie balkanski:

Tavalyig kb, az volt, hogy a luxus helyeken a szófiai árak duplája, máshol északon kicsit felette, s egészen délen meg 80 %-a.
süti beállítások módosítása