Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

Hová menjünk nyaralni? IV. rész: Neszebar

2014. augusztus 10. - stevie balkanski

nesebar003.jpg

Az Óváros a Világörökség része, az Újvárosban családias panziókat találunk. És egy csomó kedves brit nyugdíjas nénit. 

Mielőtt elkalandoznánk a Napospart és Burgasz között félúton fekvő múzeumvároska óvárosába és modern, nyaraló-szerű újvárosába, tanuljuk meg a nevet bolgárosan kiejteni, mivel a magyar Neszebár kiejtést hallva még csak útbaigazítást sem tudunk kérni, ha esetleg eltévednénk. Neszebar helyes bolgár kiejtéssel ugyanis Neszébr – igen, a hangsúly a második szótagon, a „-bar” tag pedig olyan rövid, hogy szinte nem is érezzük benne a magánhangzót.

Miután ezt tisztáztuk, nézzük röviden az újvárost. Aki meg akar szállni, az elsősorban itt nézelődjön, hiszen már Szozopol esetében megtanultuk: az óvárosban régi, kevéssé komfortos házak vannak, és az ablakok a vizuálisan unalmas újvárosra néznek, az újvárosban viszont korszerű, jól felszerelt szállások találhatóak, és a panoráma (ha van) a csodás óvárosra néz.

Eltérően a mindig tömegnyomor óvárostól, Neszebar újvárosi nyaraló telepe a viszonylag nyugisabb helyek közé tartozik a bolgár tengerparton, ezért olyankoknak ajánlott, akik nem a minden esti bulizást keresik.

nesebar001.jpgA városnak gyönyörű szabadstrandja van (Ravda felé), a szállodák pedig nem a naposparti vagy aranyhomoki riviérára emlékeztetnek, inkább egy szép, de nem különösebben felkapott Balaton parti településre.

Mivel Neszebar nemcsak turistaközpont, de egyben teljesen funkcionális város is, kellemesen otthonos a hangulata. Érdekesség, hogy a városban egy komoly, százas nagyságrendben mérhető brit populáció él: a 2000-es évek közepén jött divatba, hogy friss nyugdíjas britek Bulgáriában, elsősorban a tengerparton telepedtek le. Ha tehát egy kávézóban ősz hajú asszonyokat hallunk a szomszéd asztalnál gyönyörű brit akcentussal charming-olni és how lovely-zni, nem biztos, hogy turistákról van szó, lehetnek bejelentett neszebari polgárok is.

Neszebar óvárosa – ellentétben az egyébként sok tekintetben párhuzamba állítható Szozopollal – fizikailag is elkülönül az újvárostól. Az óváros gyakorlatilag kompletten egy (fél)szigeten fekszik, ami uszkve 900 m hosszú és 400 méter széles. Ide ontja minden nyári napon a közvetlen szomszédságban lévő Napospart a maga sok ezer turistáját, akik buszon, kisvonaton, hajón vagy saját kocsival érkeznek.

Mint minden hasonló kaliberű turistalátványosságnál, két dolgot vehetünk biztosra: 1) a töménytelen gagyiárust, 2) a valós szépséget, ami a gagyiárusok ellenére is olyan átütő, hogy mágnesként vonzza a turistákat.

A gagyiárusok jellemző tulajdonsága, hogy gagyit árulnak (tavaly például túlreprezentáltak voltak a matrjoska babák, amiknek egyáltalán semmi közük a bolgár kultúrához), és hogy mindent ellepnek. A szigetecske főterén például effektíve lehetetlen a gyönyörű épületeket lefényképezni anélkül, hogy egy szakajtónyi matrjoska bele ne lógna a képbe.

Church_NESSEBAR_BULGARIA_19.07.2011_(49).JPG

Ami miatt Neszebart mégis a „Fekete-tenger Dubrovnikjának” nevezik, és ami miatt az UNESCO világörökség része, az a rendkívüli hangulata. A pici szigeten 40 templom maradt fenn az utókornak, a legrégebbi a 7-ik századból való. (A képen a belvárosi Keresztelő Szent János templom látható, a háttérben az elkerülhetetlen butik feeling.)

A szűk, macskaköves utcácskák szépen megőrzött régi házak között kanyarognak. Tipikusak a bolgár „vazrazsdane” (újjászületés) stílusában épült lakóházak, amelyek a 19-ik század első felében épültek. Alsó részük kőből épült, hogy télen megtartsa a meleget, míg az emelet – ami gyakran kinyúlik az alsó szint fölé – fából.

Mivel a sziget alaposan kiemelkedik a tengerből, a széléről lenézve mindenhol gyönyörű panoráma tárul elénk. Bár van egy utcácska, ami egy darabig a sziklafal tetején halad, a legjobb kilátás egy-egy étterem teraszáról nyílik.

Miután a rengeteg embert etetni kell, rengeteg, különféle étterem található az óvárosban, csak – mint az ilyen kiemelt helyeken szokás – nagyobbik részük effektíve a turisták lenyúlásából él, vacak kaját adnak, de azt legalább drágán.

nesebar002.jpgVan viszont néhány tradicionálisan kiváló étterem is, ezek sem drágábbak a többinél, de mind az ételek, mind a kiszolgálás magas színvonalúak. A leghíresebb hely talán az Akvamarin a postaépület szomszédságában, ahonnan egészen kivételes a kilátás a tengerre, de a sziget déli részén, a Krajbrezsna utcán is több jó étterem található (Perla, Zornica, Szevina).

 

Kinek ajánlott: szállásként árérzékeny, de igényes családosoknak, egy napos kirándulásként mindenkinek, aki szereti a szépet, és akit nem ijesztenek el a gagyiárusok.

Árszínvonal: az óvárosban tipikusan nem olcsó (naposparti árak), a kevésbé frekventált részeken és az újvárosban inkább közepes.

 

----

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr546592789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elgigante70 2014.08.11. 08:23:42

jártam még gyerekkoromban ott, különleges hely volt, azóta nem kicsit elsiófokosodott.

Oláh Karin 2014.08.11. 10:24:52

Kb. 20 éve jártunk ott. Szozopolban kempingeztünk, egy napon kiruccantunk Neszebárba. A legjobb rész az volt, amikor a menetrend szerint visszafelé 16 órakor induló utolsó!! szárnyashajó 15.30-kor már elment. Klassz volt padon és pad alatt éjszakázni. Szerettük őket.

saliati 2014.08.11. 12:40:14

Idén voltunk, a gagyiárusok tényleg sokan vannak, de a hely gyönyörű. Nem vettem észre, hogy drága volna bármi, sőt, néha nevetségesen olcsóknak tűntek az árak... Hétköznap voltunk, mégis két színpadon volt Bolgár zenés-táncos előadás. Adtak a kultúrának is... :)

teddybear01 2014.08.11. 22:52:23

Néhány apróság, amit rosszul írt a szerző, vagy kihagyott.

Neszebar eredetileg szigetre épült, csak most egy pár száz méter hosszú mesterséges töltésen át lehet megközelíteni.

A várost valamikor az ie. II. évezredben trákok alapították, majd dórok foglalták el. Azóta is sok tulajdonosa volt, bizánciak, törökök, bolgárok, stb.

A fő üdülőközpontok részben a szigettől délre, részben északra épültek ki a parton.
Vlasz falu az öböl északi oldalán például több kilométeren át különböző apartman-házakkal büszkélkedik. A legtöbb 5-6 emeletes, és szinte mindegyiknek van saját úszómedencéje is.

stevie balkanski 2014.08.12. 10:37:21

@teddybear01: köszönöm,hogy beírtad a trákokat meg a dórokat, a fő szövegben ezek túl történelem tankönyv ízűek lettek volna ;-) Szveti Vlasz nem része Neszebarnak, arról majd egy külön bejegyzést írunk. Ha jártál ott, vannak saját fotóid, akkor tőled is szívesen vesszük a szöveget. Üdv, Stevie

teddybear01 2014.08.12. 22:00:56

@stevie balkanski: A nyolcvanas évek végén voltam a szüleimmel nyaralni ezen a környéken. Vlaszban abban a tengerparti kempingben sátoroztunk, ami a központtól a legtávolabb volt, a "szoci" kempingben. Negyede lengyel, negyede NDK, negyede csehszlovák, a többi vegyesfelvágott...
Volt a nyugatiaknak is kemping beljebb, de oda nem léphetett normál szoci halandó, csak tőkés.
A Neszebartól délre eső part volt a Napfénypart, itt amolyan betonpanelből összerótt hodályok voltak, apartman szállókként.

Volt két kiemelt mulató a környéken, az egyik a tengerparton egy felállványozott hajóban, a Kalózhajó, a másik fenn a domboldalon a Kánsátor. Mindkettő luxus szintűnek számított akkor, de nem tudom, hogy megvannak-e még.

Sokat röhögtünk a balfék németeken, akik sohasem értették, mikor elég a napozásból. A legtöbben amint leverték a sátrat, azonnal püspöklilára pörkölték magukat a napon, aztán meg úgy hámlottak, hogy rossz volt nézni. Ja meg az orvos(?) lavorszám kente rájuk a tejfölt...

Az egyik barátom tavalyelőtt nyaralt errefelé, de ő már az egyik vlaszi apartmanházban bérelt egy lakást. A felvételei alapján alig találtam változatlan környéket. Az egyik ilyen a szélmalom volt a töltésnél Neszebar bejáratánál.
Az egész környék teljesen átalakult, nem tudom hogy előnyére-e.

Amúgy gagyiárusok akkor is voltak dögivel, csak akkor a lakkozott rákok, csiszolt kagyló és csigahéjjak voltak a menők.
A neszebari főtéren meg egy leváért kaptál egy műanyag tálcát, rajta egy halom egybesütött apró halat sült krumplival és vegyes savanyúval és műanyag evőeszközökkel. Akkor ízlett, most nem tudom, hogy lehet-e ilyesmit kapni még.

Képem sajnos nincsenek, csak a szüleim őriznek ilyesmit, ha még megvannak valahol nekik.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 15:28:04

"Neszebar helyes bolgár kiejtéssel ugyanis Neszébr – igen, a hangsúly a második szótagon, a „-bar” tag pedig olyan rövid, hogy szinte nem is érezzük benne a magánhangzót."

Na, ebbe nem lehet nem belekötni.

A "bar" szótagban lévő magánhangzó ugyanaz, ami ami a Varna szó "na" szótagjában van. Ott sem érzed a magánhangzót?

Még az is jobb lett volna, ha azt írod "olyan ö és a közötti hang".

stevie balkanski 2014.08.19. 18:07:03

@maxval a bircaman: Maxi, a Varna és a Nessebar kiejtése között van egy jelentős különbség: az "er malok" a Várnában hangsúlyos helyen áll, a Neszébárban pedig nem. Ami nem hangsúlyos, az pedig a bolgárban tovább redukálódik, rövidül.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 18:21:06

@stevie balkanski:

A Варна szóban nincs ь, ez az "ер малък". Se ъ, ami az "ер голям".

A Несебър és Варна szavak utolsó magánhangzójának az ejtése AZONOS, mert mindkettő hangsúlytalan.

A bolgárban a hangsúlytalan а és a hangsúlytalan ъ ejtése azonos.
süti beállítások módosítása