Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

Hová menjünk nyaralni? I. rész: Napospart

(Frissítve és aktualizálva: 2023. június)

2012. szeptember 20. - stevie balkanski

napospart.jpgNapospart (Слънчев бряг, Szlancsev brjag, Sunny Beach) ma a bolgár turisztikai ipar nemzetközi szimbóluma. Adott volt egy olyan gyönyörű homokos partszakasz, amit Isten igencsak jó kedvében alkotott, aztán majdnem elcseszték, aztán inkább mégis világszínvonalú turisztikai paradicsomot hoztak létre.

Zsivkov (a bolgárok Kádárja) előtt nemigen volt a mai Napospart helyén semmi - a környező településekről a gyerekek lejártak a partra, aztán annyi. A közlekedés fejlődése kellett hozzá, hogy a "turizmus" szó egyáltalán megjelenjen az emberek szókincsében, és a Napospart pechjére ez pont a bulgáriai kommunizmus alatt történt. A bolgár elvtársak ráéreztek, hogy ez tetszene úgy a proletariátusnak, mint az ideológiailag képzett értelmiségnek, ezért egy csomó szakszervezeti üdülőt húztak fel itt. Ezek bizony elég szánalmas építmények voltak, a szocreál legigénytelenebb helyi változatában megépítve. A hetvenes-nyolcvanas években ide jártak a magyarok a "tengerre," hiszen az átkosban a megbízható Bulgária volt az egyetlen olyan ország, ami értékelhető tengerparttal rendelkezett. (Jugoszláviába vagy a Fekete-tenger szovjet szakaszaira nem volt egyszerű eljutni, a nyugat-európai tengerpartok pedig csak igen keveseknek voltak elérhetőek.)

A kilencvenes években a hirtelen a bolgárok nyakába szakadt vadkapitalizmus első generációs "vállalkozói" tették rá a kezüket a helyi infrastruktúrára, és ez sem tett jót a helyi turizmus imázsának.

A 2000-es évek elején aztán a lassan tisztuló-tisztulgató bolgár gazdaság normális szereplői is megjelentek, és innentől számít Napospart sikertörténetnek. A régi szállodákat felújították, modernizálták, a tengerpartot és általában az infrastruktúrát rendbe rakták. Megjelentek a minőségi szolgáltatók, akik jelentős nemzetközi tapasztalattal szervezték újra a turizmus egész rendszerét, és a nemzetközi turisztikai katalógusokban megjelent Bulgária is - egyelőre csupán Naposparttal. Napospart akkoriban rezervátumnak számított, a főúton át lehetett persze hajtani a városon, de a  keresztutcákat sorompóval zárták le, és csak azokat engedték be, akiknek engedélyük volt a településen tartózkodni.

IMG_2002.JPG

Ez a néhány év határozza meg Napospart, mint település mai jellegét is. Napospart továbbra is szállodaváros: helyi lakosság nincs (az ott dolgozók busszal járnak be munkába a környező településekről), így nincsenek nagyon lakóházak sem, a helyi lakosságnak szóló infrastruktúra (suszter, órás, szélvédőjavító-kisiparos stb) alulfejlett. Kisboltok (ezeket hívják szupermarketnek) éppenséggel vannak, de leginkább alkoholokat és dohányárut árulnak, meg nasikat, illetve méregdrágán és igen minimális választékban alapvető élelmiszereket.

Bár vannak apartmanok Naposparton is, ezek nem azok a filléres, ámde családias "zimmerfrei" intézmények, mint mondjuk Szozopolban vagy Neszebárban, hanem olyan apartmanházak, amiket gyakorlatilag csak az különböztet meg egy igazi szállodától, hogy van a stúdiókban konyha, és nincs a klasszikus értelemben vett recepció.

A turisták túlnyomó többsége utazási irodával érkezik, és szinte kizárólag külföldi, esetleg újgazdag bolgár. Ennek pozitív hatása, hogy általában véve a naposparti szolgáltatások igényesebbek, kifinomultabbak, mint máshol (Aranyhomok és Albena nyújtja még  azt, amit Napospart ), és az éttermekben, boltokban magasabb a nyelveket beszélő alkalmazottak aránya (de így sem mindenki tud angolul vagy németül). Negatív hatás viszont, hogy az árak viszonylag magasak. Nagyjából a Balaton part áraira kell számítanunk, tehát nem vészes a helyzet, de nyilván bosszantó, hogy 10-15 kilométerre Naposparttól egy fagyizás vagy vízibiciklizés 20-30 százalékkal olcsóbb lenne.

A turisták egy része nyugat-európai, német, brit, holland, skandináv, ám nem árt tudni, hogy ezekben az országokban Bulgária kifejezetten olcsó célpontnak számít, így nem meglepő, hogy az onnan ide utazók nagy része kifejezetten bulizni vágyó fiatal, ráadásul inkább az alacsonyabb társadalmi osztályokból. Ennek megfelelően a legtöbb szórakozóhely és szálloda is kifejezetten a 18-30 éves korosztályt célozza meg. Bár a Napospartnak is vannak csendesebb szegletei, az ide utazók ne lepődjenek meg, ha még hajnali négykor is dübörög a technó valahonnan, vagy ha a délelőtti órákban feltűnően jókedvű, ámde kissé dülöngélő és/vagy hangoskodó német vagy angol fiatalokba botlik.A BBC és a Channel 4 is készített dokumentumfilmet a Naposparton bulizó brit fiatalokról - a filmekben elég durva jelenetek vannak. (A BBC kisfilmjének címe "Pia, bunyó - Bulgária.")

De mostanában a legnagyobb számban az orosz turistákra számítanak. Egészen érthetetlen módon rengeteg orosz rendszámú autót lehet látni, pedig mondjuk Moszkvából ide autózni --  ismerve a távolságokat és az útviszonyokat -- elég strapás vállalkozás. Az utcán a feliratok jelentős része orosz, az éttermek/bárok becsalogató emberei is alapértelmezésben oroszul szólítanak meg, az étlapokon a kötelező pizzák és spagettik mellett rendszeresen szerepel a pelmeni vagy a szoljanka, a diszkókban pedig heti legalább egy éjszaka az orosz popzenének van fenntartva.

Ezzel egyébként nincs különösebb baj, tapasztalataim szerint az oroszok nagyon normális turisták, Bulgáriába leginkább kisgyerekes családként érkeznek, a fiatalabbak pedig vagy nem isznak annyit, vagy egyszerűen jobban bírják, mint a nyugati társaik.  

Ha Naposparton nézelődünk szállás után, nem árt tudni, hogy maga Napospart baromi nagy területet jelent, pláne hogy az öböl két végén gyakorlatilag egybe is épült Neszebárral, illetve a túlsó végén Szveti Vlasz-szal. A tengerpart több, mint kb 7 km hosszú. Napospart többféle területre osztható, nagyon nem mindegy, hol van a kinézett szállás.

Maga a tengerpart és az első szállodasor a város központjában, azaz a minden más épület közül kimagasló Hotel Kuban környékén a legelitebb. Itt a legmagasabbak az árak, de itt vannak a prémium minőségű szolgáltatások is, a luxushotelek és drága éttermek, kaszinók, a mega diszkók. Ahogy haladunk kifelé a tengerparttól, úgy csökken a minőség először a luxusból a kispolgáriba, aztán a kispolgáriból a balkániba.

A fő határvonal a parttal párhuzamosan haladó főút, ami keresztül vezet a városon. A főúton túli világ eleve egy kicsit balkáni: a 2000-es években erre indultak meg a komolyabb üdülőhelyi fejlesztések, ahogy a terület ma kinéz, nagyjából az aki-kapja-marja elven. Nincsenek utcák, keresztutcák, csak elszórt telkeken felépített üdülőkomplexumok, közöttük rengeteg foghíjtelekkel, amik - bolgár szokás szerint - amolyan senkiföldjét jelentenek: felveri őket a gaz, a szemét, kavarog a por, a máshonnan odahordott építési törmelék. Teljesen hétköznapi látvány két elegáns, rendezett hotelkomplexum között egy ilyen őskáosz.

Ezekkel a telkekkel nem csak az a baj, hogy rondák és koszosak, de ha ilyen mellé foglalunk szobát, van esély arra, hogy éppen a nyaralásunk alatt fognak belekezdeni az építkezésbe, ami egész napos zajt, port, teherautó forgalmat jelent, és lényegében tönkreteheti a nyaralást. Az erőltetett ütemű terjeszkedés más bolgár nyaralótelepekre is jellemző, de ennyire bénán és idegesítően rendezetlenül talán csak Naposparton folyik.

Egyes helyeken a főúton belül is vegyes a kép: délre, azaz Neszebár irányában egy csomó ex-SZOT-üdülőt hagytak meg. Ezeket is felújították, tessék-lássék kicsinosították, még medencét is építettek a kertbe, de ezek az épületek és a közösségi tereik génjeikben annyira korszerűtlenek, hogy valójában nem sok másra alkalmasak, mint az egész napos fürdés-napozás, és az éjszakai bulikázás után valami fedett helyen lehajtani a fejünket. Elégtelen hangszigetelés, rosszul tervezett, ezért dohos-penészes fürdőszobák, beázások, ilyesmi. Egyetemistáknak mindez szuper, de gyerekes családoknak biztosan nem. Igaz, ezeket normálisan kétcsillagosra beárazva hozzák a katalógusok, azaz baromi olcsón, és szóvirágokkal teli prospektusnyelven azért leírják, hogy ide a bulizós fiatalokat várják. Ha mi nem vagyunk bulizós fiatalok, értsünk a célzásokból, és a vonzó ár (és a gyakran vonzó fotók) ellenére is legyünk szkeptikusak, különösen ha a fürdőszobákról vagy az épület külsejéről kevés vagy életlen képet mutatnak csak.

A főúton túli külső területeken vannak a hipermarketek és az olcsóbb éttermek, büfék. Kis, eldugott szögletekben olyan önkiszolgáló éttermeket is találhatunk, ahová a helyi munkaerő jár ki ebédelni: a tengerparti árak gyakran feléért is teljesen jól be lehet kajálni, illetve errefelé a boltok is szófiai árakon működnek.

Mostanában terjeszkedik az üdülőterület az országúton is túlra. A Burgasz-Várna főút mentén nagy áruházak, bútorboltok, benzinkutak, szervizek illetve vízi vidámparkok vannak, azokon túl pedig egészen friss építésű újabb üdülőkomplexumok. Ezek kifejezetten olcsók tudnak lenni, de annyira messze vannak már a parttól, hogy a "sétáljunk le a tengerhez" olyan bő fél óra túra lehet, ami a hőségben, vállunkon a gumimatraccal már kikezdi a komfortérzetünket. Az autózás persze alternatíva, de a parthoz közel csak fizetős parkolók vannak, és hát nem az olcsó fajtából - 2-3 leva is lehet egy óra. 

Naposparton az igazi látnivaló maga a tengerparti sétány, ami tele van élettel, boltok, kávézók, bárok, nyüzsgés mindenhol, így észre sem vesszük a hosszú gyaloglást. Lehet persze busszal is utazni, egy sima jegy a környékre 2 leva (kb 400 ft), de hangulatosabb a sétányon közlekedő, vidáman csilingelő -- és állítólag környezetbarát -- kisvasutat használni fejenként 6 leváért. Végszükség esetén kaputól kapuig visz a taxi: elég sok van belőlük, de egyáltalán nem olcsóak: egy órányi gyaloglást 20-30 leványi taxizással válthatunk ki. A naposparti taxik a szófiai ár három-négyszereséért szállítanak.

Rossz idő esetén eléggé meg vagyunk lőve: van ugyan egy-két minipláza, ahol nézelődni lehet, illetve át lehet menni Neszebárba, ami valóban kötelező program, de ezen kívül kevés a lehetőség. A helyi utazási irodák hirdetnek mindenféle programokat, dzsip szafárit (fejenként jutányos 80 leváért), hajókirándulást, hasonlókat, de ezekhez is előfeltétel a jó idő. 

 

Kinek ajánlott: fiatal párok, fiatal baráti társaságok, akik kedvelik a bulit, a pörgést

Árszínvonal: magas (bolgár viszonylatban)

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr324789675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.20. 14:42:35

A múlt hónapban valamelyik tv-ben interjúvoltak egy csapat angol üdülővendéget Szlancsev brjagról. A csoportban a legidősebb lehetett kb. 20 éves. De a csúcs a 18 éves gyerek volt, aki a kamerába ordított: "Ibiza - nem! Kanári-szigetek - nem! Bulgária - igen!!! Olcsó alkohol, mindenhol nők, egész éjjel zene mindenhol, mindent szabad csinálni! Éljen!!!".

Mondtam is a feleségemnek: jegyezzük meg, hogy SOHA ne menjünk Szlancsev brjagra.

csarlee 2014.08.12. 22:08:18

Hmmm... Kicsit régi már a poszt és a komment is de azért nem angollal van tele itt a pálya hanem főleg orosszal... Vannak angolok is a huszonéves suhanctól a nyugdíjazott negyvenes futballhuligánig bőven de a többség a nagyszovjet relációból jön.

stevie balkanski 2014.08.19. 19:27:11

Szia Csarlee, az imént módosítottam a szöveget, illetve jelentős mértékben kibővítettem.

csarlee 2014.08.22. 12:49:56

Szia Stevie!

Jó lett, köszi! Köszönet az útikalauzos leírásért is (http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=334)abszolút korrekt, idén Bulgáriába találtunk le vele, tavaly Sartira.

yoz007 2016.07.06. 11:36:02

Sajnos jártam ott én is, így újra éltem a látottakat, és jókat derültem a leírtakon.
Számomra marad az Adria.

Listen 2016.07.20. 16:21:35

@yoz007: Mondjuk az Adria ugyanez, csak kényelmetlen, kavicsos a tengerpart, az árak legalább kétszer ilyen magasak, a horvátok pedig bunkók.
süti beállítások módosítása