Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

Hová menjünk nyaralni? III. rész: Szozopol

Ahol a helyiek nyaralnak...

2013. február 07. - stevie balkanski

IMG_1953.JPG

Ha lenne statisztika a bolgárok kedvenc nyaralóhelyéről, nem Napospart vagy Aranyhomok vezetné a listát, hanem alighanem Szozopol.

Szozopol igazi város, saját lakossággal, iskolákkal, önkormányzattal, templomokkal, halászokkal. (A bolgárok a második szótagra teszik a hangsúlyt: Szozópol.) Körülbelül 6000 állandó lakosa van, persze nyáron ez a szám megsokszorozódik. Sokan emlegetik a bolgár bohémok, művészek, színészek városának is – annak idején a festői, nyugodt kisváros lett a nagyvárosokból kiszabaduló művészek nyári otthona. Ma is mindenfelé érdekes galériák, művésztelepek találhatóak a romantikus kis óvárosi utcákban, szeptember első napjaiban pedig Bulgária egyik legnevesebb művészeti fesztiválja, az Apollónia kezdődik: a városban egyszerre több helyszínen is művészeti eseményeket rendeznek, az operától a dzsesszig, a művészfilmektől a táncszínházig.

A fesztivált Szozopol ókori görög nevéről kapta a nevét: bizony, már az ókori görögöknek is megtetszett a hely. Mivel a trák tengerpart legfejlettebb városa volt, katonai szempontból is stratégiai helyen, nem meglepő, hogy egymást váltották a megszállók és felszabadítók (az egyik nép terroristája ugye a másik nép nemzeti hőse). Az 1920-as évek végén, a Balkáni háborút követően a görögök, a törökök és a bolgárok nagyarányú népességcserét hajtottak végre. Ekkor hagyták ott Szozopolt az addig őslakos görögök, hogy az ország belsőbb részeiről érkező bolgárok váltsák fel őket.

sozopol003.jpgA telepeseknek azonban maximum a birkapásztorkodásban volt praxisuk, a tengeri életforma teljesen idegen volt a számukra, ezért az első intézmény, amit létrehoztak, egy halászati iskola volt. Ebből később haditengerészeti akadémia lett – a tenger és a hajózás végülis mindkét szakterülethez elengedhetetlen. A kommenizmus idején a városhoz közel fekvő szigetek le voltak zárva a turisták elől, ott állomásozott ugyanis a bolgár hadiflotta egy része.

Szozopol óvárosát gyönyörűen felújították, ezen a részen szinte minden lakóház kiadó. Ugyanakkor mégsem itt érdemes szállást keresni, hanem a Központi Strand szemközti oldalán: az óvárosban ugye kevésbé modernek a házak, az ablakból pedig az öböl túloldalán lévő új szállodákat lehet látni. Az újvárosban ellenben modernek a szállások, és az ablakból az óváros tárul a szemünk elé. Micsoda különbség!

Szozopol az a hely, ahová el lehet indulni foglalás nélkül is. Természetesen itt is vannak szállodák, de érdekesebb – és sokkal olcsóbb! – a helyiektől szobát bérelni. Ha kint van egy házon a свободна стая (szvobodna sztaja, magyarul zimmer frei) felirat, akkor bekopoghatunk. Túlságosan ugyan nem fog a házinéni idegen nyelvet beszélni, de készségesen megmutatja a szobákat. Nem kell félni, nem fog ránk nyitni a fürdőszobában a háziak tízéves nagyfia – a kiadó szobák a házon belül teljesen el vannak szeparálva a háziaktól, meg egymástól is, ha több szobát is kiadnak, és alapértelmezés a saját fürdőszoba. A konyha használatára viszont rá kell kérdezni.

sozopol002.JPGSzozopolnak két saját strandja van, a már említett Központi strand (na hol? Nyilván a városközpontban), ami egy kisebb öbölre nyílik, ezért néha kicsit hínáros, viszont roppant kényelmes helyen található, illetve a Harmani strand (Харманите), az újvárosi részen – ez nagyban hasonlít a naposparti vagy aranyhomoki hosszú, széles, homokos strandokra. 

Ezen kívül a város pár kilométeres körzetében több más, vonzó strand is található, például a Zlatna ribka (Aranyhalacska) vagy a Kavaci – ha valaki autóval érkezik, érdemes ezeket is kipróbálni.

IMG_1906.JPGAmi a környező látnivalókat illeti, Szozopolból a legtipikusabb úti cél Burgasz. Burgasz ugyan alapvetően egy ronda, lakótelepekkel sújtott iparváros, de a belvárosa érdekes (elsősorban a sétálóutcái és a tengerparti részek), vásárolni pedig nyilván lényegesen olcsóbban lehet a nagyvárosban, mint az üdülőhelyen.

Autóval érdemes lehet kirándulni Burgasz „túloldalára,” Neszebárba, illetve a természetrajongóknak érdekesek lehetnek a Szopoltól délre eső területek is: sok helyen még teljesen érintetlen tengerpartok, természetvédelmi területek találhatóak (például a Ropotamo folyó deltája).

 

----

 

Kinek ajánlott: költségérzékeny családok, a bulizás mellett néha csendes estékre is vágyó középkorúak.

Árszínvonal: közepes

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr215067757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 17:00:50

Jó, hogy Szozópolnak írtad. A kiejtéshez jobban közelítő ejtés fontos infó a magyar turistának.

Még megadnék pár bolgár helynevet:

városok:
Szófija
Burgász
Rúsze
Várna
Plóvdif
Vídin

tengerparti üdülőhelyek:
Balcsík
Zlátni pjászaci
Cárevo
Ahtópol
Neszébar
Szláncsef brják
Primórszko
Kíten
Albéna
Djúni
Kavácite
Szvetí Vlász
Csernomórec

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 17:26:34

Már nagyon várom az ígért cikket a bajuszos lányokról. Remélem alaposan illusztrálva lesz sok képpel.
süti beállítások módosítása