Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

Pánik az autósoknak - és egy nagy megkönnyebbülés

2016. július 20. - stevie balkanski

radar02.jpgÁtjutottunk a szerb határon, ereszkedtünk Szófia felé. Éjfél már jóval elmúlt, a forgalom ilyenkor minimális. Szép tiszta éjszaka, száraz út, friss felfestés. Mögöttünk 700 kilométer, előttünk még majdnem 500, ilyenkor ugye az ember - aki amúgy meglehetősen jól ismeri az utat - hajlamos nem lelassítani pontosan arra a 60 km/órára, amit a korlátozó táblák előírnak.

Egyszer csak tompa, piros fény villan felülről, éjszaka is alig érzékelhető. Hoppá, mi is volt ez? Az út felett keresztben frissen emelt alumínium szerkezet, onnan valami kameraszerű pásztázza az utat - basszus, Magyarországon ez alsó hangon 30 ezer forint.....

Szófiáig aztán volt még vagy három ilyen, az elkerülőn szintén, aztán az autópályán is.... Néha sebességkorlátozó táblák után, néha csak úgy a nyílt pályán. Burgasz után Várna felé úgyszólván minden sarkon.... Alig pár kilométer van már csak a szállásunkig a hajnali tök üres úton, én pedig minden táblánál lépek a fékbe, mert  - úgy tűnik - még az út elején összeszedtünk pár tízezer forintnyi büntetést...

Reggel aztán értekezés a szófiai újságíró ismerősökkel - és megnyugtató információk. A kamerák (egyelőre) nem tudnak rendszámot leolvasni, és nem azért vannak ott, hogy sebességet mérjenek, küld mosolygós szmájlikat a feltevésemre a Messengeren Sztefan barátom. Pár hónapja tették ki őket azzal a szándékkal, hogy számlálják a forgalmat. Néhány éven belül Bulgária újfajta, kilométer-arányos úthasználati díjat akar bevezetni, ezek a készülékek ennek a projektnek az első fázisában csupán forgalomszámlálást végeznek, hogy az alapján lehessen megállapítani az útdíjakat.

A lényeg: a sebességkorlátozásokat tessék mindig betartani. Akinek esetleg mégsem sikerül, és meglát egy ilyen szerkezetet az út felett infravörös fénnyel felvillanni, nem kell pánikolnia, szimplán csak megszámlálódott.

Vannak az út mellett igazi sebességmérő kamerák is, a szerb határtól Napospartig talán összesen három, de ezeket táblával előre jelzik, és a navigációs programok adatbázisai is figyelmeztetnek rájuk.

(Az útvonal-leírás hamarosan frissül, van néhány pozitív változás tavalyhoz képest.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr198903444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Katalin 2016.07.22. 13:10:40

Kedves István, szeretnék érdeklődni, hogy útvonal leírást mikor tudja frissíteni? Mi augusztus elsején indulunk autóval Bulgáriába, Primorsko-ba:-) Egy éjszakát alszunk Sofia-ba, szállást már lefoglaltam , ami a belvárosban lesz.
Nagyon szeretem olvasni az írásait:-)
Szép napot,
Kata

stevie balkanski 2016.07.25. 19:31:11

@Király Katalin: már frissítve van, csak a szerkesztő még nem tette fel. Amikor megjelenik a 2016-os változat, akkor itt a blogon is kiteszem a linket. Drámai változások nincsenek. Ami van, az mind pozitív: egy picivel olcsóbb lett az autópálya Szerbiában, és új autópálya-szakaszokat adtak át Nis és a bolgár határ között, és a szófiai elkerülőn is.

Király Katalin 2016.07.26. 16:31:26

Nagyon köszönöm a válaszát:-)
Szép délutánt,
Kata
süti beállítások módosítása