Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

Mennyit keresnek a bolgárok?

Frissítve 2023. július 9.

2013. február 04. - stevie balkanski

leva002.jpgA kérdést el lehetne azzal intézni, hogy a munkanélküliség magasabb, mint Magyarországon, miközben az átlagfizetések névértéken olyan 20 százalékkal alacsonyabbak, a nyugdíjak pedig egyenesen alig láthatóak.

Csak akkor felmerül a kérdés: az a sok klassz bolgár rendszámos autó hogy kerül a parkolókba, és a látványosan költekező helyi aranyifjúság miből fizeti a rakijákat?

A helyzet az, hogy a bolgár társadalom a magyarhoz képest is szétszakadt. A bolgár középosztály hozzánk képest szerényebben él, különösen vidéken. Az átlagos nettó kereset 2022-ben 1,400 leva volt (kb 270-280e forint), de ezen belül is nagy a szórás a nagyvárosok (Szófia, Plovdiv, Várna) fizetései, és mondjuk egy kisvárosban elérhető szint között. Szófiában egy jó szakmával, gyakorlattal rendelkező munkavállaló kb annyi pénzt kereshet, mint nálunk egy jobb vidéki nagyvárosban.

A pénzhez való hozzáállásban ugyanakkor jelentős kulturális különbségek vannak közöttünk és a bolgárok között.

1) a bolgárok kevéssé hajlamosak megtakarítani. Keresztülmentek néhány államcsődön, és sokakban kialakult az a tapasztalat, hogy a megtakarításokat úgyis elviszi egy-egy jobban fejlett hiperinfláció. Csak hogy elképzeljük: mondjuk összegyűjtöttünk egymillió forintot egy egyszerűbb használt autóra. Aztán pár hét múlva ebből már csak egy családi éttermi vacsorára futja. Aztán újabb pár hét múlva már csak egy sörre a sarki közértből… Legutóbb 1997-ben értéktelenedett el a leva – még épp eléggé élő a tapasztalat.

Tehát a tipikus bolgár, ha egy kis pénzhez jut, azonnal elkölti. Carpe diem.

2) odafigyelnek a látszatra, a külsőségekre, talán túlságosan is. Könnyen megeshet, hogy a felkapott tengerparti diszkó előtt BMW-vel menőző, a legfrissebb trendek szerint öltözött szépfiú amúgy valami elképesztően lepusztult lakótelep szélén lakik egy nagymama-bútorokkal berendezett, ezer éve kifestetlen panellakásban…

Erre a látszat-luxusra valóságos iparág épült: Bulgária a mindenhol előbukkanó hamisított ruhák, parfümök és műszaki cikkek országa.

leva001.JPG3) alacsony megélhetési költségek. Az iparcikkek Szófiában is ugyanannyiba kerülnek, mint Budapesten, de az élelmiszer már valamivel olcsóbb, a közüzemi díjak, a rezsi pedig lényegesen kevesebből jön ki, mint mifelénk.

Ide tartozik, hogy Bulgáriában kirívóan alacsonyak az adók és a járulékok, cserében az állam által biztosított ingyenes szolgáltatások köre is csekély. A tandíj és a vizitdíj ezer éve ismert fogalmak, sőt, a kórházakban például az a természetes, ha a páciens magának szerzi be nemcsak a wc-papírt, de a gyógyszereket is, sőt, még a röntgenhez használt filmet is.

(A Bulgáriába utazóknak is éppen ezért érdemes kiváltaniuk a rendes utasbiztosítást! Létezik ugyanis egy párhuzamos univerzum csodás, elképesztően jól felszerelt, mosolygós szakrendelőkkel -- de ezek meg is kérik az árát a magas színvonalú szolgáltatásnak.)

4) a legtöbb családban van külföldön dolgozó családtag. Zsivkov elvtárs leváltása után azonnal megindultak az első bolgár vendégmunkások Nyugat-Európába. Ma körülbelül 600 ezer bolgár dolgozik az EU-ban, és ők folyamatosan küldik haza a kinti fizetésük egy részét. Nem nagy összegekről van szó, havi száz-kétszáz euróról, de ez a pénz mégis megjelenik a gazdaságban.

 5) erős a társadalmon belüli összetartás, fontos a család szerepe. A néha csak 250-300 leva (48 - 60 ezer forint) nyugdíjra jogosult nagyikat teljesen természetes, hogy a gyerekeik támogatják, a szerencsétlen sorsú családtagokat pedig szintén a család tartja a felszínen, mondjuk válás, a munkahely elvesztése vagy más tragédia után. Ha kukázók, koldusok akadnak is Szófiában, legalább hajléktalanok nincsenek.

A bolgár társadalom ráadásul rendkívül erősen gyerekcentrikus. A szülők inkább a szájuktól vonják meg a falatot, csak a család szemefénye a legjobb iskolába járjon, a legjobb ruhákat hordja, és minden hétvégén elmehessen bulizni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr745062590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2013.02.05. 07:43:46

Csak arról nem szól a cikk, hogy mekkora a gyerekvállalási ráta.

Cigányoknál - úgy mint máshol
Bolgároknál - rosszabb, mint nálunk

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2013.02.05. 08:22:34

Nyugdíj Bulgáriában, egyenesen arányos a befizetéssel.

Az Angolok tervezik a Bulgárok és Románok elleni kampányt, hogy otthonmaradásra bírják Őket.

Ez nehéz lesz.

Valamikor hazánkban is rengeteg vendégmunkás érkezett , de mára megfordult a helyzet. Sok orvos és vállalkozó is Romániában dolgozik.

stevie balkanski 2013.02.05. 08:41:17

@gigabursch: A gyerekvállalási rátát elég nehéz lett volna belevenni, ez végül is nem akart általános társadalomtudományi elemzés lenni. Ugyanakkor tökéletesen igazad van.

stevie balkanski 2013.02.05. 08:47:11

@Lakásfelújító Feri: én pont a 96-97-es országcsőd idején mentem ki Bulgáriába. Az nem volt valami mókás. Sajnos most nagyon sok párhuzamot látok a 97-es Bulgária és a 2013-as Magyarország között. A rengeteg külföldre költöző csak a jéghegy csúcsa :-(

zassz 2013.02.05. 09:05:37

Mint Bulgária újrafelfedezője, örömmel látom ezt a blogot.
Először még 85-ben jártam ott, érettségi után, Burgasz-Szozopol-Várna vonalon, akkor még alapból nagyjából volt minden, mint egy közepes balatoni helyen, de hatalmas hangulat, csodás tenger, stb. Legközelebb 90-ben mentem, pont egy héttel a leva leértékelése előtt, tehát úgymond drága levát költöttem volna, ha lett volna mire. Akkor Szozopol környékén gyakorlatilag csak sajtos sűlt krumpli volt az egyetlen kaja, de szesz volt dögivel, így nagy baj nem lehetett:) Azt a csövességet látva leszoktam az országról.

Aztán 2008-9 körül több ismerősöm beszámolt arról, hogy igencsak jó lett a hely, érdemes visszatérni. Halasztgattuk, halasztgattuk, mindig volt ürügy: kicsik a gyerekek, ha orvos kell, mit csináljunk, vettünk telket a Balatonnál, Horvátország közelebb van, stb., stb. De közben kezdett abból is elegünk lenni, hogy összesen van egy évben nyáron három hetünk, amikor el tudunk szabadulni a melótól és akkor a Balatonnál legalább másfél hétig esik ("hagyományos" július közepi-augusztus eleji idő).
Aztán 20110.-ben is készültünk a Balatonra de édesanyám kitalálta, hogy utánunk jön pár napra :( 10 percen belül meg volt a szállás neten keresztül baráti tanácsra Primorskoban :)))

Azt hiszem, csodát találtunk: Arra emlékeztem, hogy szép és tiszta a tenger, de hogy ennyire?
Árak szolidak, népek kedvesek, láthatóan örülnek annak, hogy náluk, rájuk költöm a pénzt (ennek pont az ellentétét tapasztaltam Horvátországban, az olasz Adria meg... na nem ragozom, nekem nem jön be.)
Ízletes helyi kaja, általában kis kifőzdékben, helyiek által is látogatott helyeken ettünk.
Látszik még némi szocreál pukkantség, van néhány dolog, ami nem fér a fejembe, de azt is láttam, hogy aki dolgozik, annak megy a szekér.
Az előző kommentre reagálva: Amit én tapasztaltam Primorskoban és Szozopolban az inkább az, hogy dolgoznak a cigányok. A kukástól a mutatványosig mindenféle munkában elég nagy számban láttam cigányt. Magyar viszonyokhoz képest mondhatni elképesztő mennyiségben. Mi több, nyaraló családot is láttunk, mellettünk voltak a parton, kultúráltan viselkedtek, nem hangoskodtak, nem hagytak szemetet, nem volt rajtuk 6 kiló fuksz, szolid autóval érkeztek, stb.

Mondjuk a rendőri jelenlét is elég magas, ott valóban LÁTHATÓ a rendőrség, s ez elveszi a kedvet a huncutkodástól. Ha nem szükséges, nem szólnak senkihez, de jelen vannak.

Árak: A Naposparthoz és az Arnyhomokhoz képest szolidak.
Szálloda reggelivel, tengerre néző klímás szoba, medence, wifi, közvetlen vízparton, de mégis a városban tavaly 37 eu/nap volt, mi két felnőtt két kicsivel bőven elfértünk egy szobában.

Kaja: vacsora -ekkor már sör és egyéb alkohollal, gyerekeknek legdrágább frappékkal, bőven jóllakva átlag 4 ezer Ft. körüli leva. Sör: parton 300, éteremben a városban 250, kisboltban 180-220. A helyi sörök kifejezetten finomak, két hétig figyeltem a szálloda bárjában az egyre pókhálósabb Heineken rekeszeket, míg a német és holland vendégekkel versenyt ittunk Sumenskóból, Zagorkából és Kamenitzából. Giros, egyéb gyorskaják 300-400. Kedvencünk, ami egy felni nagyságú platnin sütött és vagy édes dolgokkal, vagy sonkával-sajttal-gombával megtömött palacsinta 250 Ft. Egy elég, pedig van étvágyam sajnos.

Ez a környék, tehát Burgasztól délre a török határig inkább a csendesebb helyeket kedvelőknek ajánlott, de azért itt sem kell sokat menni egy zajosabb helyért.

A tengerpartot takarítják, és ellentétben a Balatonnal, Tiszatóval, okosan is beosztják. Elkülönülnek a fűrdőzőktől a vizisportok, egy elég egyszerű, uszodai felszínen úszó kordon választja el a bejövő jetskit surföt, stb-t, s szigorúan be is tartatják a Béjvaccs srácok és csajok.

Idegennyelv: Hát azzal bizony bőven hadilábon állnak, illetve a tálalási szokásaik is szokatlanok. Sokszor nem derül ki, hogy jár-e köret a húshoz, így vagy sikerül egy tonna súlt krumplit berendelni, vagy nézed a pucér húst a tányéron. Volt ilyenkor, hogy kértem HOZZÁ krumplit, mire a picér elvitte a húst és hozott helyette krumplit. Ekkor ismét kértem húst, de már FOGTAM a krumplistányért, jelezve, hogy azért őhozzá is ragaszkodnék, szóval nem mindig egyszerű.
Mivel visszajárunk ugyanabba a szállodába, idén úgy tűnik negyedjére, kitapasztaltuk a rendelés csínját-bínját. Van fényképes angol nyelvű étlap, s van ugyanez bolgárul. Kiválasztjuk az angolról a kaját, megmutatjuk a pincérnek. Ő ekkor a bolgár nyelvűt odalapozza, arca leginkább az FBI újnyomatazonsoító számítógépének kijelzőjére hasonlít, majd amikor "Match found" felragyog az arca, rövid egyeztetés és már le is adtuk a rendelést. Velünk nyaraló barátaink egyike orosz anyanyelvű, de neki sem könnyebb, pedig elvileg rokonnyelv.

Lenne pár kérdésem is, ha már így rábukkantam erre a blogra: Cégalapítás, ingatlanvásárlás, befektetés körében (látva a magyar helyzetet, komolyen gondolkodunk néhányan azon, hogy Bulgáriába kéne áttelepülnünk és a tengerparti vendéglátásba befektetni, pénzt is (ebből mondjuk kevesebb van) és rengeteg munkát, lelkesedést (ez utóbbiak szinte korlátlanul rendelkezésre állnak)
Végül még egy kérdés: Mi Primorskótól északra kb másfél kilométerre, Perla Beach-re járunk fürödni, ott van egy egy elhagyatott hatalmas szocreál villa. Úgy tudjuk, a Zsivkové volt anno. Láthatóan húsz éve lakatlan, de a berendezése is megvan. Miért nem hasznosítják, mi a története, stb? Sajnos a neten nem sok dolgot találtam róla.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 10:23:29

Jó a cikk! Kiegészítés a bérterheket illetően.

Átlag bruttó havi fizetés (2012): 731 leva (109 ezer Ft)

A munkaadó teljes bérköltsége: 881 leva (132 ezer Ft)

Nettó fizetés: 572 leva (85 ezer Ft)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 10:28:51

@zassz:

"a tálalási szokásaik is szokatlanok"

Az eredeti bolgár szokás az volt, hogy addig nem hozzák ki következő ételt, míg az előzőt nem etted meg. Magyarul: míg nem viheti el a salátástányért, nem hoz a pincér mást.

Aztán meg az ellenkező véglet terjedt el: MINDENT EGYSZERRE kihoznak. Amint kész a konyhában, hozza is a pincér.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 10:37:59

"Csak hogy elképzeljük: mondjuk összegyűjtöttünk egymillió forintot egy egyszerűbb használt autóra. Aztán pár hét múlva ebből már csak egy családi éttermi vacsorára futja."

Azt hiszem már meséltem neked a történetet az ismerősről aki spórolt egy új Ladára, a pénz összegyűlt, majd a pénzből vett egy kisképernyős tévét. Ez 1991-ben.

De 1997-ben ennél is vadabb dolgok történtek e tekintetben. Vicces élményem, amikor egy haverral elmentünk pizzát enni, s evés közzben 2-szer emelkedett a pizza ára.

Hasonló 1997-es sztori. Nem mentem el befizetni az autó kötelező biztosítását. Mondták, menjek, mert nagy lesz a büntetőkamat. Lusta voltam, nem mentem. Kifizettem 8 hónappal később, büntetőkamattal. Kb. 4 dollár lett - ha befizettem volna időben, büntetőkamat nélkül, akkor meg 40 dollár lett volna.

zassz 2013.02.05. 10:41:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Így visszaemlékezve a különböző rendeléseinkre, valóban ez a megfejtés. Na akkor van fél évem, hogy a következő rendelésig kitaláljam az ellenszert, köszi :))))

v2peti 2013.02.24. 15:37:41

Bulgáriáról mindig az jut eszembe elsőként, hogy a bólintás a nem, és a fejrázás az igen. Szívta meg már valaki közületek ezzel? :)

stewie1239 2013.02.25. 00:19:20

@v2peti:'75-ben 3 buszt is elengedtünk, mert azt rázták a fejükkel, hogy "nem" megy az állomásra...

v2peti 2013.03.02. 23:23:34

Ezt már Antal Imre is mesélte, ő ugyanígy járt.
süti beállítások módosítása