Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

A fekete pötty rejtélye

2013. február 12. - stevie balkanski

fekete pötty.jpg Az Útikalauz oldalon kérdezte meg egyik olvasóm, mit jelent ez a tábla, amiből többet is látott Bulgáriában autózva.

A tábla neve черна точка (cserna tocska), azaz fekete pont, és általánosságban veszélyes útszakaszt jelöl. Egész pontos definíciója: "Útszakasz magas baleseti kockázattal."

Bulgáriában már 1979 óta táblával jelölik a különösen veszélyes útszakaszokat. Ez lehet útkereszteződés, bukkanó, beláthatatlan kanyar, bármi. Érdekesség, hogy a táblát kifejezetten statisztikai alapon helyezik ki, azaz a napi átlagos autóforgalomhoz mérik az évente bekövetkező balesetek számát, és ha az magasabb egy meghatározott értéknél, az útkezelőnek ki kell helyeznie a figyelmeztető táblát.

fekete40.JPG

Maga a tábla (mint minden piros háromszög tábla) csak a figyelmet hívja fel a veszélyre, de nem jelent semmilyen kötelezettséget a sofőr számára. A "fekete pöttyöt" azonban néha kombinálják más táblákkal is, például sebességkorlátozással. Ahol pedig sebességkorlátozó tábla van, ott rendőr is lehet. Drága tapasztalat ez sokunknak.

Meglepő volt, hogy mikor a bejegyzésemhez kerestem az anyagot, a Gugli egy csomó olyan bolgár fórumot hozott fel, ahol valaki ugyanerről a tábláról érdeklődött. Az egyik topikban egy válaszoló viccesen beírta, hogy a tábla jelentése: úthibák a következő 200 kilométeren :-)

(A képek a Wikipédiáról származnak, és "apostoloff" felhasználó készítette őket.)

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr405076281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása