Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Kebapcse és kjufte

2016. január 10. - stevie balkanski

k1.jpg

Mint a „magyar” töltött paprikát vagy a még magyarabb töltött káposztát, ezt az ételt is az ottománok hozták magukkal, amikor utoljára épp a régióban töltöttek egy pár évszázadot. A kebabot ugyanis tábori körülmények között is el lehetett készíteni. Amíg a vezírek az állatok nemes részét falatozták, a közkatonáknak az aprólék jutott, amit ledaráltak, és a tábortűz felett megsütötték.

Tovább

Hová menjünk nyaralni? V. rész: Szveti Vlász

Szveti Vlász tulajdonképpen Napospart elegáns negyede. Nem annyira zajos, cserébe nincsenek olyan széles strandjai. A partról gyönyörködhetünk a festői Neszebár óvárosában, cserébe emelkedőn kell felkaptatni a strandról hazafelé.

20150714_201232.jpg

Tovább

Bazinagy bolgár sörteszt

Megkóstoltuk a legnépszerűbb tengerparti söröket

Megpróbáltuk úgy csinálni, ahogy a profik: egyforma hőmérsékletűre hűtött sörök, vakteszt, jegyzetek… Mindezt azért, hogy megtaláljuk, a magyar ízléshez melyik bolgár sör áll a legközelebb.

img_3092.JPG

Tovább

Útvonal leírás frissítve

img_6751.JPGImmár másfél évtizede született meg az az útvonal leírás, ami a budapesti indulástól a burgaszi érkezésig részletesen leírja az útvonalat. Mikor merre kell fordulni, mire kell odafigyelni, milyenek a rendőrök, hol mit lehet enni vagy inni az úton, merre kell kerülni, ha a vendégmunkásokkal együtt kelnénk útra....

A leírást ma sikerült frissítenem. Az információ sokkal frissebb aligha lehetne: tegnap éjszaka értünk le.

Olvassátok szeretettel :-)

Valentin napi extra: a levágott orrú Szent Trifon

tz001.jpgMit ünnepelnek vajon a bolgárok február 14-én? Na  jó, persze, a Valentin-napot, de ez náluk is ugyanolyan frissen importált ünnep, mint minálunk. A bolgárok február 14-én kérem szépen a bort ünneplik, méghozzá a levágott orrú szent, Trifon napján. A bor mellett a szőlészek, kertészek és -- nem meglepő -- a kocsmárosok ünnepnapja is ez.

Tovább

A fekete pötty rejtélye

fekete pötty.jpg Az Útikalauz oldalon kérdezte meg egyik olvasóm, mit jelent ez a tábla, amiből többet is látott Bulgáriában autózva.

A tábla neve черна точка (cserna tocska), azaz fekete pont, és általánosságban veszélyes útszakaszt jelöl. Egész pontos definíciója: "Útszakasz magas baleseti kockázattal."

Tovább

Életcél #1 kipipálva

Mindenkinek van valami hátsó gondolata, titkos vágya, miért kezd saját szabadidejében blogot írni. Nekem kettő volt: az egyik, hogy az Index címlapjára kikerüljek, a másik, hogy egy szép napon az aktuális bolgár elnök átadjon valami szerény állami kitüntetést, mondjuk egy Szt. Cirill és Metód Érdemérmet.

Nos, az elsőt ma sikeresen abszolváltuk:

2013-02-05 08.52.23.jpg

Már csak a másodikra várok. Plevneliev elnök úr, mikor lesz esedékes? Talán a holnapi sopszka-salátás írás után? :-)

2013-02-05 09.00.59.jpg

Mennyit keresnek a bolgárok?

leva002.jpgA kérdést el lehetne azzal intézni, hogy a munkanélküliség magasabb, mint Magyarországon, miközben az átlagfizetések névértéken olyan 20 százalékkal alacsonyabbak, a nyugdíjak pedig egyenesen alig láthatóak.

Csak akkor felmerül a kérdés: az a sok klassz bolgár rendszámos autó hogy kerül a parkolókba, és a látványosan költekező helyi aranyifjúság miből fizeti a rakijákat?

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu