Néhány szexi vodkareklám

 2013.02.24. 01:49

A tegnapi csomagolástechnikai posztba ugyan linkeltem a bolgár gyártmányú Flirt vodka reklámjainak oldalát, dehát tudom én, hogy a kutya nem nyitja meg a szöveges linkeket, viszont ez tényleg vicces, úgyhogy inkább csinálok belőle egy önálló anyagot.

A reklámokról annyit kell tudni, hogy a kétezres évek első felében, a márka bevezetésekor jelentek meg, de egyszerre mindenhol: óriásplakátokon, újságok egész oldalas hirdetéseiben, éttermek kirakatában és itallap-mellékleteként. A nem különösebben prűd bolgárokat is sokkolta az anyagok szókimondása, miközben hát éppenhogy semmi szókimondás nem volt a plakátokban, csak tortakészítés, földrengés, csipkebogyószedés...

flirt new 2.jpg

A fenti volt az első két anyag, ami megjelent. Ezek még szövegcentrikusak voltak. A felirat azt mondja, hogy "tortát sütött," illetve hogy "nem tud gyorsan választani az étlapról." A márka saját szlogenje (zapazva szpomenite - Megőrzi az emlékeket) talán túl soknak is tűnik ide.

flirt new 1.jpg

A második sorozat hozta az elsők stílusát. Sok szexet nem látunk -- végül is a mosolygós lány is csak azt mondja, hogy megbotlott a lépcsőn, a fiú pedig -- a felirat szerint -- éppen a csillagokat számolja.

flirt new 4.jpg

Újabb veszélyes élethelyzetek: az első képen "földrengés volt," a srác pedig csak csipkebogyót szedett. Höhöhö.

flirt new 5.jpg

Ez a sorozat egy évvel későbbi, itt már nincs egyéni szöveg, minden képen az a kérdés: Készen álltok a mai estére?

flirt new 3.jpg

Ez a két kép egy újabb évadban jelent meg. Talán egy kicsit szájbarágós az ötlet. A szöveg a tavalyi, Készen vagytok a ma estére? Itt kezdődött a hanyatlás.

flirt6.jpg

Ennek a sorozatnak volt angol nyelvű változata is, a fene tudja, mi célból. (Azt észrevettétek, hogy a macinak is be van kötve a szeme?)

flirt9.jpg

Talán ez volt az utolsó érdekes anyag. A szöveg már itt is uncsi (kb "Indul a szezon"), de a képre adott reakció mindenkinél ugyanaz: először összehúzott szem, mi is akar ez lenni, aztán széles vigyor, amikor leesik... Ugyehogy? :-)

flirt8.jpg

A későbbi években a kampány ellaposodott, a vicces célozgatásokból inkább direktben bikinis lányok lettek. A szöveg is unalmas: Hallgass az angyalodra! Hát, jobb reklámcégeknél egy ilyen "szlogen" nem nagyon megy át.

flirt7.jpg

A direktben erotikus tartalom egyébként így nézett ki az utcán. Csak nekem sok, mondjuk egy játszótéren, mint a fotón is? A felirat is csak a Nike Just Do It! szlogenének nyers fordítása, amit meg sem kísérlünk magyarul visszaadni, egyébként meg bolgárul is roppant bénán hangzik.


Ja, és hogy maga a Flirt vodka milyen? Elég szar. Árban és minőségben is olyan alsó-közép kategória. Tessék inkább rakiját inni.

Címkék: reklám buli vodka flirt bulgarikum nem-tenger

csomag001.jpg
Azt az elején tisztázhatjuk, hogy semmi tragédia nincs, ha bármit is otthon felejtünk. Bulgária nem a harmadik világ, ami nálunk kapható, az alapvetően ott is megvehető. Vagy ha nem is ugyanaz, de valami nagyon hasonló. Nézzük kategóriánként:

1) Ruhaneműk. Nyilván nem akarok az alap dolgokra kitérni, fürdőruhát úgyis mindenki visz magával. Talán azt érdemes megemlíteni, hogy az esti programokhoz a bolgár lányok nagyon ki tudnak öltözni, tehát egy saruban esetleg hülyén érezhetjük magunkat a sok tűsarkús csaj között. A fiúkra ez nem vonatkozik, vagy csak sokkal kevésbé. Ruhaneműt egyébként érdemes Bulgáriában venni, sokféle, szép és jó minőségű ruhát árulnak, a magyar áraknál egy picit olcsóbban. Kiemelendő a jó minőségű hamisítványok jelenléte a piacon -- ez nem az Adibas és Reabok szintje, ezeken a ruhákon a gombok feliratozásától a bevarrt címkék kidolgozásáig minden olyan, mint az eredetin, csak éppen mindezt az eredeti termék árának feléért-harmadáért kínálják. Érdemes még bőr cipőket keresni: a hazai gyártású cipők jó minőségűek, és a magyar árakhoz képest lényegesen olcsóbbak. Természetesen a kedvező ár kevésbé vonatkozik a naposparti butiksorra (bár ott is lehet jó üzletet csinálni), inkább Burgasz vagy Várna bevásárló negyedének második vonalára.

csomag003.jpg2) Kozmetikumok. Gyakorlatilag ugyanaz a választék, ami nálunk, az árak egy picit alacsonyabbak. Van a piacon néhány jó minőségű bolgár termék, ezek akár lényegesen olcsóbbak is lehetnek, mint amihez szokva vagyunk -- ilyen például az Aroma márkanév alatt forgalmazott kozmetikum család. Nem érdemes nagy kozmetikum-bevásárlást tervezni, de ha három nap után kifogy a fogkrém vagy a borotvahab, meg fogjuk tudni oldani. 


3) Ételek, italok. Ha lefogadjuk, hogy a "hazai ízeket" a nyaralás idejére szüneteltetjük, akkor semmit, de semmit nem érdemes magunkkal cipelni. A helyi gyümölcsök és zöldségek messze földön híresek, ugye, a felvágottakról és sajtokról nem is beszélve. Nem, nem fogunk téliszalámit és parizert találni, sem trappista sajtot vagy Karavánt, a választék teljesen másmilyen, de igen könnyű rászokni. Azt tudni kell, hogy az árszínvonal egyenes arányban áll a minőséggel. Az olcsó felvágottban ott is előfordulhat bármilyen, izé, állatalkatrész, ellenben a mi téliszalámink árszintjén ott is prémium színhús készítményeket árulnak. Sörrel, borral, neadjisten ásványvízzel megpakolni az autót teljesen értelmetlen. A bolgár boltok kínálata választékban, árban és minőségben is erősen versenyképes. A röviditalok közül persze hiányoznak a magyar márkát, Unicumot ne is keressünk, se Mecseki itókát, de a helyi pálinkák (rakiják) és egyéb italok kárpótolnak. A helyi kommerszek vacakok, de igen olcsók (pl. a Royal termékek, vagy a híres-hírhedt szexista kampánnyal tolt Flirts vodka).
csomag002.jpg

4) Strandcikkek. A gyékények, napernyők, homokozóvödrök, gumimatracok közös tulajdonsága, hogy sok helyet foglalnak, nehéz bármivel összecsomagolni őket (vizesek és/vagy homokosak), viszont eleve nem az örökkévalóságnak készülnek. Egy kombiba persze minden befér, de aki repül vagy vonatozik, buszozik, ezeket inkább helyben vegye meg, és ha a gyerekek nem visítanak túlságosan egy-egy különösen a szívükhöz nőtt felfújható krokodil miatt, "ott is felejthetik" őket a helyszínen. 

5) Gyógyszerek. Gyakorlatilag ez az a kategória, amit viszont nem érdemes otthon felejteni. Bulgáriában egész más gyógyszereket használnak, mint nálunk. A hatóanyagokban nyilván nincs akkora különbség, de a jól bevált otthoni lázcsillapítónk, hasmars-tablettánk pontos megfelelőjét megtalálni nem egyszerű. És akkor az egyéb, állandóan szedendő "komoly" gyógyszerekről nem is beszéltünk. A patikák egyébként is drágábbak, mint az otthoniak. Egy közönséges fájdalomcsillapító is akár másfélszer annyiba kerülhet, mint otthon, a sarki patikában.

Címkék: közlekedés autó rögvalóság csomagolás bulgarikum nem-tenger

tz001.jpgMit ünnepelnek vajon a bolgárok február 14-én? Na  jó, persze, a Valentin-napot, de ez náluk is ugyanolyan frissen importált ünnep, mint minálunk. A bolgárok február 14-én kérem szépen a bort ünneplik, méghozzá a levágott orrú szent, Trifon napján. A bor mellett a szőlészek, kertészek és -- nem meglepő -- a kocsmárosok ünnepnapja is ez.

A monda szerint ennek a Trifon nevű katolikus papnak is volt egy szőlője, és amikor egy nap kiment oda, megjelent neki Szűz Mária. Ha már így alakult, Trifon fel is tette a legérdekesebb kérdést, miszerint ki is az igazi apukája az ő kicsi fiának. Mária nem értette a tréfát, így arra ítélte Trifont, hogy a saját metszőkésével vágja le a saját orrát, így lett ő Trifon Zarezan, azaz a "megvágott" Trifon.

tz004.jpgIlyen belépő után eléggé kell küzdeni ahhoz, hogy valaki szent lehessen, ehhez speciel Trifonnak is mártírhalált kellett halnia: Dekiosz császár (249-251) keresztényüldözése idején Trifont elfogták és Nikeába hurcolták. Válogatott kínzásokkal akarták rábírni, hogy tagadja meg keresztény hitét, ő azonban állhatatos maradt, így jól le is fejezték. A sztori a szőlőkertben azonban annyira hozzá kötődik, hogy az ikonokon is metszőkéssel a kezében ábrázolják. (Viszont sértetlen orral. Nahát.)

A Trifon-nap szerencsére nem a lefejezés-motívumot ragadta meg, hanem a bor és a vígadozás napjává vált. Érdekes módon, miközben a szocializmusban a pártvezetők nem nézték jó szemmel a templomba járást karácsonykor vagy húsvétkor, a Szent Trifon napi ünnepélyes lerészegedést sosem kifogásolták.

Érdemes elolvasni a hagyományos falusi népszokást is, gyönyörű esettanulmány a módszeres berúgáshoz:

Korán reggel a gazdasszony kenyeret süt és tyúkot főz. Tarisznyába teszi a kenyeret, a tyúkot és egy borral teli kulacsot. A gazda a vállára veszi a tarisznyát és falubeli férfiakkal elindul a szőlőbe. Ott mindenki elvégzi a szőlőmetszés szertartását: kelet felé fordul, keresztet vet és lemetsz néhány ágat, a vágás helyét meglocsolja borral, és azt mondja: „Ahány csepp, annyi tő szőlő.”

tz002.jpg

Ezután a férfiak megválasztják a „szőlő cárját”. A „cár” fejére és vállára szőlőágból készült korona kerül. A szőlő cárja bárki lehet, ha elég vagyonos. A szőlőtől a faluig a férfiak zenekíséret mellett kocsin húzzák vagy a vállukon viszik a cárt. A faluban minden ház előtt megállnak, a gazdasszony bort hoz ki, amiből először a cár, majd a többi férfi iszik, végül a maradékkal megöntözik a cárt, hogy jó legyen a termés. Amikor a cár házához érnek, az átöltözik új ruhába, és koronával a fején és vállán egy hosszú asztalnál eti-itatja az embereket az egész faluból. Ezért választanak tehetős embert cárnak ezen az ünnepen. (Az összefoglaló a www.bolgarok.hu írása alapján készült.)

Az igazsághoz tartozik, hogy Trifon nap valójában február 1 lenne, de a különböző naptárak kreatív értelmezésével a legutóbbi időkben sikerült eltolni 14-ig, és így egybemosni a Valentin-nappal. Ennek kétségkívül előnye, hogy ha valakinek fájna a sok szirupos üdvözlőlap, piros lufi és a szívecske-maffia többi nyálas profithelye, nyugodtan nyithat inkább egy üveg bort (vagy kettőt) ezen a napon.

tz005.jpgSőt, az igazán ravaszak megünnepelhetik a levágott orrú szentet a régi naptár szerint február elsején, és az új naptár szerint 14-én is :-)

*****

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

Címkék: bor bulgária bolgárok trifon bulgarikum

Az Igazi Sopszka Saláta

 2013.02.13. 11:47

sopszka004.jpg

A legdurvább egy Kecskemét melletti étteremben volt, dehát mire is számítottam: a paprika és az uborka stimmelt, de valami majonézes löttyel öntötték le, a tetejére pedig kutyaközönséges -- ó, irgalom atyja, ne hagyj el --  füstölt sajtot reszeltek.

Borzalom.

A sopszka saláta (Шопска салата) a legtipikusabb fogás a bolgár étlapon. Elkészítése finoman szólva sem ördöngösség, gyakorlatilag aki fel tud kockázni egy paradicsomot és egy uborkát, meg le tud reszelni az átlagnál lágyabb sajtot, az már meg is próbálkozhat vele, mert a daraboláson és a reszelésen kívül már csak keverni kell.

A lényeg viszont -- mint minden szimpla étel esetén -- az alapanyagokban van. A bolgár zöldségek, ha nem is olyan hatalmasak és olyan tökéletes formájúak, mint a marokkói import a teszkóban, ízre, zamatra mindent visznek.

A világ nagy sopszka házai némileg eltérő recepteket használnak. Az alap persze mindenhol a nem túl apró kockára vágott és finoman besózótt paradicsom és kígyóuborka -- ezt 100 sopszka receptből 100 hozza. Abban is teljes az egyetértés, hogy a saláta tetejére a végén sajt jön.

sopszka003.jpgA világ vezető sopszkológusai durvára reszelt, juhtejből készült szirenét (fehér sajtot) használnak, de van némi támogatottsága a kecske- vagy tehéntej szirenének is, egy szűk szakadár csoport pedig nem reszeli a sajtot, hanem azt is kockákra vágja.

A szirene durva, morzsolódó, 30-35% zsírtartalmú fehér (esetleg enyhén sózott) sajt, amit az imént felsorolt állatok mindegyikének a tejéből előállítanak. Rokona a görög fetának, de kevésbé krémes, könnyebben reszelhető. Szirenét Magyarországon több helyen is lehet kapni, a nagyobb hipermarketek is tartják, de legrosszabb esetben a netről is rendelhető.

Mértékadó források említik a hagymát is a hozzávalók között. A hagymák közül kizárólag a vöröshagyma képzelhető el a sopszkában: vastag szeletekre kell vágni, és azokat negyedelni.

A zöldpaprika szerepeltetése a mixben ugyanakkor korántsem magától értetődő, viszont a hardcore paprika pártiak néha egyenesen sült paprikát darabolnak bele.

sopszka001.jpgNéhány receptben említik az olívabogyót és a petrezselymet is, ezeknek azonban a sopszka esetében kizárólag díszítő funkciójuk lehet.

A salátásításhoz egy pici étolajat (nem olíva olajat!) használnak a bolgárok, illetve egyes iskolák pár csepp borecetet.

Bulgáriában az "igazi" sopszka kérdése társadalmi ügy. Komoly törésvonalak húzódnak mondjuk a paprika vagy az ecet támogatói és ellenzői között, mondhatni ősellenségei egymásnak. Ha kicsit nem figyelünk oda, rögtön egymás torkának esnek.

A sopszkát természetesen bármivel lehet turbósítani, csak akkor már nem sopszkának hívják. Elterjedt változat például az ovcsarszka szalata (oвчарска салата), magyarul pásztor saláta, ami hagyományosan vékonyan csíkozott sonkát, apróra vágott gombát és félbevágott főtt tojást hoz pluszban a sopszka hagyományos összetevői mellett.

A végére egy kérdés maradt: honnan kapta a nevét a saláta?

A sop egy népcsoport megnevezése a bolgár-szerb-macedón hármas határ (Sopluk) környékén. Sajátos nyelvük jobban hasonlít a bolgárra, mint a szerbre vagy a macedónra, és magukat is tipikusan bolgárnak tartják, de mind a nyelvük, mind a kultúrájuk igazi balkáni keverék.

sopszka005.jpgA bolgár köztudat makacs, fafejű embereknek tartja őket, ezt a vélt vagy valós tulajdonságukat több vicc és történet is megörökíti. Körülbelül úgy mesélik a sopos vicceket, mint mi a székely vicceket.

Egy tipikus példa: a sop bemegy a városba soppingolni (bocs a rossz szóviccért), és illatos szappanokat lát meg egy asztalon. Vesz egy darabot, és mivel az illat alapján azt hiszi, valamilyen édesség, elkezdi majszolni. A szája azonban hamarosan habzani kezd, amit így reagál le: "Habzol vagy sem, pénzt adtam érted, hát meg is eszlek."

(Na, a szappan azóta nem része a sopszka receptjének.)

****

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

Címkék: saláta kaja vacsora sopszka bolgár konyha bulgarikum

A fekete pötty rejtélye

 2013.02.12. 12:56

fekete pötty.jpg Az Útikalauz oldalon kérdezte meg egyik olvasóm, mit jelent ez a tábla, amiből többet is látott Bulgáriában autózva.

A tábla neve черна точка (cserna tocska), azaz fekete pont, és általánosságban veszélyes útszakaszt jelöl. Egész pontos definíciója: "Útszakasz magas baleseti kockázattal."

Bulgáriában már 1979 óta táblával jelölik a különösen veszélyes útszakaszokat. Ez lehet útkereszteződés, bukkanó, beláthatatlan kanyar, bármi. Érdekesség, hogy a táblát kifejezetten statisztikai alapon helyezik ki, azaz a napi átlagos autóforgalomhoz mérik az évente bekövetkező balesetek számát, és ha az magasabb egy meghatározott értéknél, az útkezelőnek ki kell helyeznie a figyelmeztető táblát.

fekete40.JPG

Maga a tábla (mint minden piros háromszög tábla) csak a figyelmet hívja fel a veszélyre, de nem jelent semmilyen kötelezettséget a sofőr számára. A "fekete pöttyöt" azonban néha kombinálják más táblákkal is, például sebességkorlátozással. Ahol pedig sebességkorlátozó tábla van, ott rendőr is lehet. Drága tapasztalat ez sokunknak.

Meglepő volt, hogy mikor a bejegyzésemhez kerestem az anyagot, a Gugli egy csomó olyan bolgár fórumot hozott fel, ahol valaki ugyanerről a tábláról érdeklődött. Az egyik topikban egy válaszoló viccesen beírta, hogy a tábla jelentése: úthibák a következő 200 kilométeren :-)

(A képek a Wikipédiáról származnak, és "apostoloff" felhasználó készítette őket.)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

Címkék: közlekedés autó rögvalóság Bulgária bulgarikum

IMG_1953.JPGHa lenne statisztika a bolgárok kedvenc nyaralóhelyéről, nem Napospart vagy Aranyhomok vezetné a listát, hanem alighanem Szozopol. (A bolgárok a második szótagra teszik a hangsúlyt: Szozópol.)

Szozopol igazi város, saját lakossággal, iskolákkal, önkormányzattal, templomokkal, halászokkal. Körülbelül 6000 állandó lakosa van, persze nyáron ez a szám megsokszorozódik. Sokan emlegetik a bolgár bohémok, művészek, színészek városának is – annak idején a festői, nyugodt kisváros lett a nagyvárosokból kiszabaduló művészek nyári otthona. Ma is mindenfelé érdekes galériák, művésztelepek találhatóak a romantikus kis óvárosi utcákban, szeptember első napjaiban pedig Bulgária egyik legnevesebb művészeti fesztiválja, az Apollónia kezdődik: a városban egyszerre több helyszínen is művészeti eseményeket rendeznek, az operától a dzsesszig, a művészfilmektől a táncszínházig.

A fesztivált Szozopol ókori görög nevéről kapta a nevét: bizony, már az ókori görögöknek is megtetszett a hely. Mivel a trák tengerpart legfejlettebb városa volt, katonai szempontból is stratégiai helyen, nem meglepő, hogy egymást váltották a megszállók és felszabadítók (az egyik nép terroristája ugye a másik nép nemzeti hőse). Az 1920-as évek végén, a Balkáni háborút követően a görögök, a törökök és a bolgárok nagyarányú népességcserét hajtottak végre. Ekkor hagyták ott Szozopolt az addig őslakos görögök, hogy az ország belsőbb részeiről érkező bolgárok váltsák fel őket.

sozopol003.jpgA telepeseknek azonban maximum a birkapásztorkodásban volt praxisuk, a tengeri életforma teljesen idegen volt a számukra, ezért az első intézmény, amit létrehoztak, egy halászati iskola volt. Ebből később haditengerészeti akadémia lett – a tenger és a hajózás végülis mindkét szakterülethez elengedhetetlen. A kommenizmus idején a városhoz közel fekvő szigetek le voltak zárva a turisták elől, ott állomásozott ugyanis a bolgár hadiflotta egy része.

Szozopol óvárosát gyönyörűen felújították, ezen a részen szinte minden lakóház kiadó. Ugyanakkor mégsem itt érdemes szállást keresni, hanem a Központi Strand szemközti oldalán: az óvárosban ugye kevésbé modernek a házak, az ablakból pedig az öböl túloldalán lévő új szállodákat lehet látni. Az újvárosban ellenben modernek a szállások, és az ablakból az óváros tárul a szemünk elé. Micsoda különbség!

Szozopol az a hely, ahová el lehet indulni foglalás nélkül is. Természetesen itt is vannak szállodák, de érdekesebb – és sokkal olcsóbb! – a helyiektől szobát bérelni. Ha kint van egy házon a свободна стая (szvobodna sztaja, magyarul zimmer frei) felirat, akkor bekopoghatunk. Túlságosan ugyan nem fog a házinéni idegen nyelvet beszélni, de készségesen megmutatja a szobákat. Nem kell félni, nem fog ránk nyitni a fürdőszobában a háziak tízéves nagyfia – a kiadó szobák a házon belül teljesen el vannak szeparálva a háziaktól, meg egymástól is, ha több szobát is kiadnak, és alapértelmezés a saját fürdőszoba. A konyha használatára viszont rá kell kérdezni.

sozopol002.JPGSzozopolnak két saját strandja van, a már említett Központi strand (na hol? Nyilván a városközpontban), ami egy kisebb öbölre nyílik, ezért néha kicsit hínáros, viszont roppant kényelmes helyen található, illetve a Harmani strand (Харманите), az újvárosi részen – ez nagyban hasonlít a naposparti vagy aranyhomoki hosszú, széles, homokos strandokra. 

Ezen kívül a város pár kilométeres körzetében több más, vonzó strand is található, például a Zlatna ribka (Aranyhalacska) vagy a Kavaci – ha valaki autóval érkezik, érdemes ezeket is kipróbálni.

IMG_1906.JPGAmi a környező látnivalókat illeti, Szozopolból a legtipikusabb úti cél Burgasz. Burgasz ugyan alapvetően egy ronda, lakótelepekkel sújtott iparváros, de a belvárosa érdekes (elsősorban a sétálóutcái és a tengerparti részek), vásárolni pedig nyilván lényegesen olcsóbban lehet a nagyvárosban, mint az üdülőhelyen.

Autóval érdemes lehet kirándulni Burgasz „túloldalára,” Neszebárba, illetve a természetrajongóknak érdekesek lehetnek a Szopoltól délre eső területek is: sok helyen még teljesen érintetlen tengerpartok, természetvédelmi területek találhatóak (például a Ropotamo folyó deltája).

----

Kinek ajánlott: költségérzékeny családok, a bulizás mellett néha csendes estékre is vágyó középkorúak.

Árszínvonal: közepes

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

Címkék: szozopol bolgárok sozopol hová menjünk

Életcél #1 kipipálva

 2013.02.05. 09:30

Mindenkinek van valami hátsó gondolata, titkos vágya, miért kezd saját szabadidejében blogot írni. Nekem kettő volt: az egyik, hogy az Index címlapjára kikerüljek, a másik, hogy egy szép napon az aktuális bolgár elnök átadjon valami szerény állami kitüntetést, mondjuk egy Szt. Cirill és Metód Érdemérmet.

Nos, az elsőt ma sikeresen abszolváltuk:

2013-02-05 08.52.23.jpg

Már csak a másodikra várok. Plevneliev elnök úr, mikor lesz esedékes? Talán a holnapi sopszka-salátás írás után? :-)

2013-02-05 09.00.59.jpg

Címkék: blog index stevie

Mennyit keresnek a bolgárok?

 2013.02.04. 17:45

leva002.jpgA kérdést el lehetne azzal intézni, hogy a munkanélküliség magasabb, mint Magyarországon, miközben az átlagfizetések névértéken olyan 20 százalékkal alacsonyabbak, a nyugdíjak pedig egyenesen alig láthatóak.

Csak akkor felmerül a kérdés: az a sok klassz bolgár rendszámos autó hogy kerül a parkolókba, és a látványosan költekező helyi aranyifjúság miből fizeti a rakijákat?

A helyzet az, hogy a bolgár társadalom a magyarhoz képest is szétszakadt. A bolgár középosztály hozzánk képest szerényebben él, különösen vidéken. Az átlagos nettó kereset nagyjából a magyar minimál bér szintjén van (500-600 leva, 75-90e forint), de ezen belül is nagy a szórás a nagyvárosok (Szófia, Plovdiv, Várna) fizetései, és mondjuk egy kisvárosban elérhető szint között. Szófiában egy jó szakmával, gyakorlattal rendelkező munkavállaló kb annyi pénzt kereshet, mint nálunk egy jobb vidéki nagyvárosban.

A pénzhez való hozzáállásban ugyanakkor jelentős kulturális különbségek vannak közöttünk és a bolgárok között.

1) a bolgárok kevéssé hajlamosak megtakarítani. Keresztülmentek néhány államcsődön, és sokakban kialakult az a tapasztalat, hogy a megtakarításokat úgyis elviszi egy-egy jobban fejlett hiperinfláció. Csak hogy elképzeljük: mondjuk összegyűjtöttünk egymillió forintot egy egyszerűbb használt autóra. Aztán pár hét múlva ebből már csak egy családi éttermi vacsorára futja. Aztán újabb pár hét múlva már csak egy sörre a sarki közértből… Legutóbb 1997-ben értéktelenedett el a leva – még épp eléggé élő a tapasztalat.

Tehát a tipikus bolgár, ha egy kis pénzhez jut, azonnal elkölti. Carpe diem.

2) odafigyelnek a látszatra, a külsőségekre, talán túlságosan is. Könnyen megeshet, hogy a felkapott tengerparti diszkó előtt BMW-vel menőző, a legfrissebb trendek szerint öltözött szépfiú amúgy valami elképesztően lepusztult lakótelep szélén lakik egy nagymama-bútorokkal berendezett, ezer éve kifestetlen panellakásban…

Erre a látszat-luxusra valóságos iparág épült: Bulgária a mindenhol előbukkanó hamisított ruhák, parfümök és műszaki cikkek országa.

leva001.JPG3) alacsony megélhetési költségek. Az iparcikkek Szófiában is ugyanannyiba kerülnek, mint Budapesten, de az élelmiszer már észrevehetően olcsóbb, a közüzemi díjak, a rezsi pedig lényegesen kevesebből jön ki, mint mifelénk. (Kivéve a mobiltelefont. Az ország szolgáltatói kiváló árkartellt alkotva elérték, hogy a mobilozás a magyar árakhoz szokott felhasználónak riasztóan drágának tűnjön.)

Ide tartozik, hogy Bulgáriában kirívóan alacsonyak az adók és a járulékok, cserében az állam által biztosított ingyenes szolgáltatások köre is csekély. A tandíj és a vizitdíj ezer éve ismert fogalmak, sőt, a kórházakban például az a természetes, ha a páciens magának szerzi be nemcsak a wc-papírt, de a gyógyszereket is, sőt, még a röntgenhez használt filmet is.

(A Bulgáriába utazóknak is éppen ezért érdemes kiváltaniuk a rendes utasbiztosítást! Létezik ugyanis egy párhuzamos univerzum csodás, elképesztően jól felszerelt, mosolygós szakrendelőkkel -- de ezek meg is kérik az árát a magas színvonalú szolgáltatásnak.)

4) a legtöbb családban van külföldön dolgozó családtag. Zsivkov elvtárs leváltása után azonnal megindultak az első bolgár vendégmunkások Nyugat-Európába. Ma körülbelül 600 ezer bolgár dolgozik az EU-ban, és ők folyamatosan küldik haza a kinti fizetésük egy részét. Nem nagy összegekről van szó, havi száz-kétszáz euróról, de ez a pénz mégis megjelenik a gazdaságban.

 5) erős a társadalmon belüli összetartás, fontos a család szerepe. A néha csak 100-150 leva (15-25 ezer forint) nyugdíjra jogosult nagyikat teljesen természetes, hogy a gyerekeik támogatják, a szerencsétlen sorsú családtagokat pedig szintén a család tartja a felszínen, mondjuk válás, a munkahely elvesztése vagy más tragédia után. Ha kukázók, koldusok akadnak is Szófiában, legalább hajléktalanok nincsenek.

A bolgár társadalom ráadásul rendkívül erősen gyerekcentrikus. A szülők inkább a szájuktól vonják meg a falatot, csak a család szemefénye a legjobb iskolába járjon, a legjobb ruhákat hordja, és minden hétvégén elmehessen bulizni.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

 

 

Címkék: bulgária rögvalóság bolgárok nem-tenger

aranyhomok001.jpgBármennyire is szeretnék egyes magyar utazási irodák Aranypartnak átkeresztelni, a település igazi neve Златни пясъци (Zlatni pjaszaci), azaz Arany Homok.

Ahogy a nagy autógyáraknak is gyakran van valami reprezentatív limuzinjuk a kínálatban, mint egyfajta zászlóshajó, úgy a bolgár turizmusnak is megvan a maga zászlóshajója: Aranyhomok.

A legnagyobb területű üdülőtelep, a leghosszabb partszakasszal, azon a legfinomabb homokkal (inenn a név, ugye) – és feltehetően a legmagasabb árakkal. Aranyhomok különlegessége, hogy a helyenként 100 méternél is szélesebb homokos sáv és az első sor szálloda mögött szelíden emelkedő domboldal kezdődik – a varázslatos kék tenger, a föveny aranyszínű homokja és a zöldellő domboldal a bolgár tengerpart egyik kiemelkedően szép táját hozzák össze. Viszont aki nem elég körültekintő a szállásfoglaláskor, az a strandról hazafelé hegyet fog mászni :-)

Történelmi múltról Aranyhomok esetében sem beszélhetünk, 1957 előtt maximum kósza kecskék legeltek a hosszú, homokos tengerparti sétányon, majd, akárcsak Naposparton, itt is a globális turizmus fellendülésnek hajnalán pottyantak ide az első SZOT-üdülők.

aranyhomok002.jpgMára száznál is több szálloda várja a vendégeket, akik között csak elvétve találunk bolgár átlagembereket, inkább külföldiek vannak mindenfelé, illetve itt a legkönnyebb bolgár celebszpottingolni – amennyiben persze valaki eligazodik a bolgár populáris kultúra nagyágyúi között. (A blogban egy pár díszpéldányt igyekszünk majd bemutatni, nehogy ne ismerjük fel, ha a szomszéd asztalnál valamelyik csalga sztár vagy éppen maga a nagy Azisz kapuccsínózik.)

A szinte bolgármentes övezet garantálja persze a Bulgáriában hallatlanul elszabadultnak számító árszínvonalat. Vagy fordítva: a magas árak távol tartják az átlag bolgár családokat. Komoly aggodalomra nincs ok, nemcsak a Riviérához, de a simán Siófokhoz szokott magyar szem sem rebben a 3-6 levás sör árak láttán (450-900 ft), legfeljebb akkor, ha megtudja, hogy pár kilométerrel lejjebb mindezt fele annyiból ki tudta volna hozni.

Ár-minőség arányban Aranyhomok így sem rossz, mert a magas árakhoz magas szolgáltatási színvonal tartozik, más településeknél talán nagyobb itt a tisztaság, a rendezettség, még igényesebbek a vendéglátóhelyek. A tengerpart Riviéra-szerű kiépítése, a vízparti luxusszállodák parkjai (és parkolói) sosem látott jólétről tanúskodnak.

DSCN4964.JPGA rengeteg szálloda persze garantálja, hogy főidényben itt is nagy legyen a nyüzsi, a strandon egészen biztosan közel lesznek a szomszédok gyékényei, törülközői, és a jobb éttermekben, szórakozóhelyeken is előkerül néha a „Megtelt” tábla, a part menti korzón pedig az esti órákban valósággal hömpölyög az emberáradat.

Ami Napospartnak Burgasz, az Aranyhomoknak Várna: gyakorlatilag városi busszal elérhető nagyváros, izgalmas belvárossal, vásárlási lehetőséggel, delfináriummal, tengeri múzeummal (meg persze ipari kikötővel, és a város szélén rettenetes lakótelepekkel).

Érdemes kirándulni Balcsikba is (lásd a képet): autóval fél óra alatt elérhető, szép kastély és egyedülálló botanikus kert található ott – ez utóbbi a nyári kánikulában is kellemesen hűs program.

DSCN4955.JPG

 

 

----

Kinek ajánlott: fiatal párok, baráti társaságok, akik nyugat-európai színvonalat várnak el, és nem lepődnek meg azon, hogy ennek bizony ára van.

Árszínvonal: magas.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

Címkék: buli szálloda csalga aranypart aranyhomok Azis

Jön a nyár!

 2013.02.01. 13:09

IMG_6279.jpg...oké, van még addig egy kis idő sajnos, viszont a macikkal együtt mi is ébredezünk a téli álmunkból, amíg Szófiában például átadtak egy komplett metróvonalat, meg újabb pár tucat kilométer autópályát, a blogra elkészült két írás is, hamarosan fel is kerülnek. Az egyik írás Aranyhomokot magyarázza el, a másik pedig azt, hogy miből él az átlagos állambolgár -- bocs, már régóta készültem, hogy ezt a szánalmas szóviccet elsüssem :-)

Lesz még szó más üdülőtelepekről, azonnal megmutatjuk, ha elkészül a híres útleírás idei frissítése, megírjuk az igazi sopszka saláta lényegét, és mutatunk egy csomó fényképet arról, milyen módszerekkel próbálnak átverni minket a bulgáriai pénzváltók.