Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

Mit érdemes magunkkal vinni? (És mi az, amit inkább ott vegyünk meg?)

(Aktualizálva: 2023. június)

2013. február 23. - stevie balkanski

csomag001.jpgSemmi tragédia nincs, ha bármit is otthon felejtünk. Bulgária nem a harmadik világ, ami nálunk kapható, az alapvetően ott is megvehető. Vagy ha nem is ugyanaz, de valami nagyon hasonló.

Nézzük kategóriánként:

1) Ruhaneműk. Nyilván nem akarok az alap dolgokra kitérni, fürdőruhát úgyis mindenki visz magával. Talán azt érdemes megemlíteni, hogy az esti programokhoz a bolgár lányok nagyon ki tudnak öltözni, tehát egy saruban esetleg hülyén érezhetjük magunkat a sok tűsarkús csaj között. A fiúkra ez nem vonatkozik, vagy csak sokkal kevésbé. Ruhaneműt egyébként érdemes Bulgáriában venni, sokféle, szép és jó minőségű ruhát árulnak, a magyar áraknál egy picit olcsóbban. Kiemelendő a jó minőségű hamisítványok jelenléte a piacon -- ez nem az Adibas és Reabok szintje, ezeken a ruhákon a gombok feliratozásától a bevarrt címkék kidolgozásáig minden olyan, mint az eredetin, csak éppen mindezt az eredeti termék árának feléért-harmadáért kínálják. Érdemes még bőr cipőket keresni: a hazai gyártású cipők jó minőségűek, és a magyar árakhoz képest lényegesen olcsóbbak. Természetesen a kedvező ár kevésbé vonatkozik a naposparti butiksorra (bár ott is lehet jó üzletet csinálni), inkább Burgasz vagy Várna bevásárló negyedének második vonalára.

csomag003.jpg2) Kozmetikumok. Gyakorlatilag ugyanaz a választék, ami nálunk, az árak egy picit alacsonyabbak. Van a piacon néhány jó minőségű bolgár termék, ezek akár lényegesen olcsóbbak is lehetnek, mint amihez szokva vagyunk -- ilyen például az Aroma márkanév alatt forgalmazott kozmetikum család. Nem érdemes nagy kozmetikum-bevásárlást tervezni, de ha három nap után kifogy a fogkrém vagy a borotvahab, meg fogjuk tudni oldani. 


3) Ételek, italok. Ha lefogadjuk, hogy a "hazai ízeket" a nyaralás idejére szüneteltetjük, akkor semmit, de semmit nem érdemes magunkkal cipelni. A helyi gyümölcsök és zöldségek messze földön híresek, ugye, a felvágottakról és sajtokról nem is beszélve. Nem, nem fogunk téliszalámit és parizert találni, sem trappista sajtot vagy Karavánt, a választék teljesen másmilyen, de igen könnyű rászokni. Azt tudni kell, hogy az árszínvonal egyenes arányban áll a minőséggel. Az olcsó felvágottban ott is előfordulhat bármilyen, izé, állatalkatrész, ellenben a mi téliszalámink árszintjén ott is prémium színhús készítményeket árulnak. Sörrel, borral, neadjisten ásványvízzel megpakolni az autót teljesen értelmetlen. A bolgár boltok kínálata választékban, árban és minőségben is erősen versenyképes. A röviditalok közül persze hiányoznak a magyar márkát, Unicumot ne is keressünk, se Mecseki itókát, de a helyi pálinkák (rakiják) és egyéb italok kárpótolnak. A helyi kommerszek vacakok, de igen olcsók (pl. a Royal termékek, vagy a híres-hírhedt szexista kampánnyal tolt Flirts vodka).
csomag002.jpg

4) Strandcikkek. A gyékények, napernyők, homokozóvödrök, gumimatracok közös tulajdonsága, hogy sok helyet foglalnak, nehéz bármivel összecsomagolni őket (vizesek és/vagy homokosak), viszont eleve nem az örökkévalóságnak készülnek. Egy kombiba persze minden befér, de aki repül vagy vonatozik, buszozik, ezeket inkább helyben vegye meg, és ha a gyerekek nem visítanak túlságosan egy-egy különösen a szívükhöz nőtt felfújható krokodil miatt, "ott is felejthetik" őket a helyszínen. 

5) Gyógyszerek. Gyakorlatilag ez az a kategória, amit viszont nem érdemes otthon felejteni. Bulgáriában egész más gyógyszereket használnak, mint nálunk. A hatóanyagokban nyilván nincs akkora különbség, de a jól bevált otthoni lázcsillapítónk, hasmars-tablettánk pontos megfelelőjét megtalálni nem egyszerű. És akkor az egyéb, állandóan szedendő "komoly" gyógyszerekről nem is beszéltünk. A patikák egyébként is drágábbak, mint az otthoniak. Egy közönséges fájdalomcsillapító is akár másfélszer annyiba kerülhet, mint otthon, a sarki patikában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr585100247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 18:26:01

Nőknek fontos infó.

Mo-n a smink nélküli nő esetleg akár "bátor, sportos nőnek" is minősülhet. BG-ban a smink nélküli nő meg szimplán igénytelennek minősül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 18:28:56

Parizer azért van. Az összes телешки салам jellegű termék nagyon-nagyon hasonló.
süti beállítások módosítása