Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

Az Igazi Sopszka Saláta

2013. február 13. - stevie balkanski

sopszka004.jpg

A sopszka saláta (Шопска салата) a legtipikusabb fogás a bolgár étlapon. Elkészítése finoman szólva sem ördöngösség, gyakorlatilag aki fel tud kockázni egy paradicsomot és egy uborkát, meg le tud reszelni az átlagnál lágyabb sajtot, az már meg is próbálkozhat vele, mert a daraboláson és a reszelésen kívül már csak keverni kell.

A legdurvább egy Kecskemét melletti étteremben volt, dehát mire is számítottam: a paradicsom és az uborka stimmelt, de valami majonézes löttyel öntötték le, a tetejére pedig kutyaközönséges -- ó, irgalom atyja, ne hagyj el --  füstölt sajtot reszeltek.

Borzalom.

A sopszka saláta (Шопска салата) a legtipikusabb fogás a bolgár étlapon. Elkészítése finoman szólva sem ördöngösség, gyakorlatilag aki fel tud kockázni egy paradicsomot és egy uborkát, meg le tud reszelni az átlagnál lágyabb sajtot, az már meg is próbálkozhat vele, mert a daraboláson és a reszelésen kívül már csak keverni kell.

A lényeg viszont -- mint minden szimpla étel esetén -- az alapanyagokban van. A bolgár zöldségek, ha nem is olyan hatalmasak és olyan tökéletes formájúak, mint a marokkói import a teszkóban, ízre, zamatra mindent visznek.

A világ nagy sopszka házai némileg eltérő recepteket használnak. Az alap persze mindenhol a nem túl apró kockára vágott és finoman besózótt paradicsom és kígyóuborka -- ezt 100 sopszka receptből 100 hozza. Abban is teljes az egyetértés, hogy a saláta tetejére a végén sajt jön.

sopszka003.jpgA világ vezető sopszkológusai durvára reszelt, juhtejből készült szirenét (fehér sajtot) használnak, de van némi támogatottsága a kecske- vagy tehéntej szirenének is, egy szűk szakadár csoport pedig nem reszeli a sajtot, hanem azt is kockákra vágja.

A szirene durva, morzsolódó, 30-35% zsírtartalmú fehér (esetleg enyhén sózott) sajt, amit az imént felsorolt állatok mindegyikének a tejéből előállítanak. Rokona a görög fetának, de kevésbé krémes, könnyebben reszelhető. Szirenét Magyarországon több helyen is lehet kapni, a nagyobb hipermarketek is tartják, de legrosszabb esetben a netről is rendelhető.

Mértékadó források említik a hagymát is a hozzávalók között. A hagymák közül kizárólag a vöröshagyma képzelhető el a sopszkában: vastag szeletekre kell vágni, és azokat negyedelni.

A zöldpaprika szerepeltetése a mixben ugyanakkor korántsem magától értetődő, viszont a hardcore paprika pártiak néha egyenesen sült paprikát darabolnak bele.

sopszka001.jpgNéhány receptben említik az olívabogyót és a petrezselymet is, ezeknek azonban a sopszka esetében kizárólag díszítő funkciójuk lehet.

A salátásításhoz egy pici étolajat (nem olíva olajat!) használnak a bolgárok, illetve egyes iskolák pár csepp borecetet.

Bulgáriában az "igazi" sopszka kérdése társadalmi ügy. Komoly törésvonalak húzódnak mondjuk a paprika vagy az ecet támogatói és ellenzői között, mondhatni ősellenségei egymásnak. Ha kicsit nem figyelünk oda, rögtön egymás torkának esnek.

A sopszkát természetesen bármivel lehet turbósítani, csak akkor már nem sopszkának hívják. Elterjedt változat például az ovcsarszka szalata (oвчарска салата), magyarul pásztor saláta, ami hagyományosan vékonyan csíkozott sonkát, apróra vágott gombát és félbevágott főtt tojást hoz pluszban a sopszka hagyományos összetevői mellett.

A végére egy kérdés maradt: honnan kapta a nevét a saláta?

A sop egy népcsoport megnevezése a bolgár-szerb-macedón hármas határ (Sopluk) környékén. Sajátos nyelvük jobban hasonlít a bolgárra, mint a szerbre vagy a macedónra, és magukat is tipikusan bolgárnak tartják, de mind a nyelvük, mind a kultúrájuk igazi balkáni keverék.

sopszka005.jpgA bolgár köztudat makacs, fafejű embereknek tartja őket, ezt a vélt vagy valós tulajdonságukat több vicc és történet is megörökíti. Körülbelül úgy mesélik a sopos vicceket, mint mi a székely vicceket.

Egy tipikus példa: a sop bemegy a városba soppingolni (bocs a rossz szóviccért), és illatos szappanokat lát meg egy asztalon. Vesz egy darabot, és mivel az illat alapján azt hiszi, valamilyen édesség, elkezdi majszolni. A szája azonban hamarosan habzani kezd, amit így reagál le: "Habzol vagy sem, pénzt adtam érted, hát meg is eszlek."

(Na, a szappan azóta nem része a sopszka receptjének.)

 

****

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr665076820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.14. 09:44:01

- Mit csinál a sop, ha dolgozni támad kedve?
- Leheveredik, hogy elmúljon.
süti beállítások módosítása