Bulgária - all inclusive

Hurrá, Bulgária!

Hurrá, Bulgária!

Hová menjünk nyaralni? II. rész: Aranyhomok

2013. február 02. - stevie balkanski

aranyhomok001.jpg

Ahogy a nagy autógyáraknak is gyakran van valami reprezentatív limuzinjuk a kínálatban, mint egyfajta zászlóshajó, úgy a bolgár turizmusnak is megvan a maga zászlóshajója: Aranyhomok.

Bármennyire is szeretnék egyes magyar utazási irodák Aranypartnak átkeresztelni, a település igazi neve Златни пясъци (Zlatni pjaszaci), azaz Arany Homok.

Ahogy a nagy autógyáraknak is gyakran van valami reprezentatív limuzinjuk a kínálatban, mint egyfajta zászlóshajó, úgy a bolgár turizmusnak is megvan a maga zászlóshajója: Aranyhomok.

A legnagyobb területű üdülőtelep, a leghosszabb partszakasszal, azon a legfinomabb homokkal (inenn a név, ugye) – és feltehetően a legmagasabb árakkal. Aranyhomok különlegessége, hogy a helyenként 100 méternél is szélesebb homokos sáv és az első sor szálloda mögött szelíden emelkedő domboldal kezdődik – a varázslatos kék tenger, a föveny aranyszínű homokja és a zöldellő domboldal a bolgár tengerpart egyik kiemelkedően szép táját hozzák össze. Viszont aki nem elég körültekintő a szállásfoglaláskor, az a strandról hazafelé hegyet fog mászni :-)

Történelmi múltról Aranyhomok esetében sem beszélhetünk, 1957 előtt maximum kósza kecskék legeltek a hosszú, homokos tengerparti sétányon, majd, akárcsak Naposparton, itt is a globális turizmus fellendülésnek hajnalán pottyantak ide az első SZOT-üdülők.

aranyhomok002.jpgMára száznál is több szálloda várja a vendégeket, akik között csak elvétve találunk bolgár átlagembereket, inkább külföldiek vannak mindenfelé, illetve itt a legkönnyebb bolgár celebszpottingolni – amennyiben persze valaki eligazodik a bolgár populáris kultúra nagyágyúi között. (A blogban egy pár díszpéldányt igyekszünk majd bemutatni, nehogy ne ismerjük fel, ha a szomszéd asztalnál valamelyik csalga sztár vagy éppen maga a nagy Azisz kapuccsínózik.)

A szinte bolgármentes övezet garantálja persze a Bulgáriában hallatlanul elszabadultnak számító árszínvonalat. Vagy fordítva: a magas árak távol tartják az átlag bolgár családokat. Komoly aggodalomra nincs ok, nemcsak a Riviérához, de a simán Siófokhoz szokott magyar szem sem rebben a 3-6 levás sör árak láttán (450-900 ft), legfeljebb akkor, ha megtudja, hogy pár kilométerrel lejjebb mindezt fele annyiból ki tudta volna hozni.

Ár-minőség arányban Aranyhomok így sem rossz, mert a magas árakhoz magas szolgáltatási színvonal tartozik, más településeknél talán nagyobb itt a tisztaság, a rendezettség, még igényesebbek a vendéglátóhelyek. A tengerpart Riviéra-szerű kiépítése, a vízparti luxusszállodák parkjai (és parkolói) sosem látott jólétről tanúskodnak.

DSCN4964.JPGA rengeteg szálloda persze garantálja, hogy főidényben itt is nagy legyen a nyüzsi, a strandon egészen biztosan közel lesznek a szomszédok gyékényei, törülközői, és a jobb éttermekben, szórakozóhelyeken is előkerül néha a „Megtelt” tábla, a part menti korzón pedig az esti órákban valósággal hömpölyög az emberáradat.

Ami Napospartnak Burgasz, az Aranyhomoknak Várna: gyakorlatilag városi busszal elérhető nagyváros, izgalmas belvárossal, vásárlási lehetőséggel, delfináriummal, tengeri múzeummal (meg persze ipari kikötővel, és a város szélén rettenetes lakótelepekkel).

Érdemes kirándulni Balcsikba is (lásd a képet): autóval fél óra alatt elérhető, szép kastély és egyedülálló botanikus kert található ott – ez utóbbi a nyári kánikulában is kellemesen hűs program.

DSCN4955.JPG

 

 

----

Kinek ajánlott: fiatal párok, baráti társaságok, akik nyugat-európai színvonalat várnak el, és nem lepődnek meg azon, hogy ennek bizony ára van.

Árszínvonal: magas.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj be minket a Facebook-on, és nem maradsz le egyetlen vadítóan izgalmas új bejegyzésről sem. Blagodarja :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hurrabulgaria.blog.hu/api/trackback/id/tr455058376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.03. 13:57:11

Pont a 3. képeden lévő hajóétteremben ettem pár éve.

Összegzésben: nem jó az Aranyhomok. Abszurd az árszint, s cserébe nemzetközi zagyvalék jár. Gyakorlatilag mintha nem is Bulgáriában lenne az ember, dehát akkor meg minek Bulgáriába utazni?

Teljesen igazad van: ez leginkább a bulizási főcéllal nyaraló fiataloknak való hely.

vuvuvu2 2013.02.04. 22:56:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem értek egyet birka. és azokat a magyarokat sem értem akik zúgnak le burgaszba meg mindenféle snassz helyekre, spórolásból. mindig is az aranyhomok és yes! albena voltak a legjobb helyek a tengerparton. nem tudom te hányszor nyaraltál ott, én elég sokszor :-) és a rokonaimnak köszönhetően elég jól ismerem a körülményeket, szolgáltatásokat, árakat. még egy: sosem értettem hogy mi a jó az adria köves és szúrós tengeri sünökkel tarkított tengerpartjában. a finom homokos tengerpart, és ebben az aranyhomok és albena a top, az összes kontinentális európai tengerpartot kenterbe veri. bónusz: a tengerpart nem olyan koszos mint olaszban, nem olyan hirtelen mélyül mint spanyolban: sekély, tiszta, gyerekekkel abszolút ideális a fürdésre (kipróbáltam, 7 éves korom óta nem egyszer!). a legtutibb hely európában július-augusztusban az aranyhomok és albena. azt nem mondom hogy ott is kell lakni, lehet pl. várnában is bérelni magánszállást, és onnan ruccanni át ha valaki sokallja a szállodai árakat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 08:44:14

@vuvuvu2:

Ha a buli a cél, akkor úgy van ahogy mondod.

Dehát vannak nem-bulicentrikus nyaralók is.
süti beállítások módosítása